Lekkie i smaczne ptysie. Każdy może je zrobić w domu i wtedy zdecydowanie lepiej smakują
Pewnie myślicie dlaczego królewskie? Sprawa jest dość prosta, ciasto ptysiowe tak ciężko się uciera, że najlepiej zaangażować do tego 2 dodatkowe osoby. Jedna co będzie trzymała miskę, druga co będzie ucierała no i wy, król na włościach którzy rozporządza J. Oczywiście same ptysie są wyborne w smaku, a sam krem to może być wasza inwencja twórcza, ja proponuję akurat najzwyklejszy śmietankowy.
1
Zrobione
|
CiastoW garnku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj masło i całość doprowadź do wrzenia. Do wrzątku dodaj przesianą mąkę, całość energicznie mieszaj (nie mogą powstać grudki, proponuję do tego użyć trzepaczki a nie łyżki). Zmniejsz ogień, i całość podsmażaj przez co najmniej 10 min. Po tym czasie lekko ciepłe ciasto przekładamy do miski. Teraz rozpoczniesz najtrudniejszą fazę ucierania. Całość ucieraj, dodając cały czas po 1 jajku oraz proszek do pieczenia. |
2
Zrobione
|
Kiedy tylko ciasto uzyska jednorodną konsystencję przy użyciu łyżeczki uformuj kopczyki na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Całość piecz około 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. |
3
Zrobione
|
KremPrzy użyciu miksera ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz śnieżkę w proszku. Cały czas miksuj całość. Pamiętaj by nie „przebić” kremu. |
4
Zrobione
|
Upieczone ptysie powinni mniej więcej potroić swoją wielkość. Schłodzone ciasto przekrój i wypełnij kremem śmietankowym. |