Jeżeli nie lubicie mocno zapieczonego wierzchu przykryjcie foremkę folią aluminiową. Podczas odgrzewania dodajcie odrobinę masła, by nie było nadmiernie suche danie.
Ryż z jabłkami to wspomnień czar, czyli smaki z dzieciństwa i z czasów gdy mama nie miała pomysłu na obiad. Wcześniej był robiony w prodiżu, a ja pamiętam że jedliśmy go zawsze 3 dni i był pyszny na ciepło jak i na zimno. Moja mama robiła nieco inaczej ponieważ z tradycyjnym ryżem i gotowała w wodzie, ja jednak postanowiłem wydobyć każdy możliwy aromat z tego dania. No i teraz już nie używam sprzętu sprzed 20 lat bo prąd ciągnie niesamowicie, ja zdecydowałem się na pieczenie w piekarniku i w naczyniu żaroodpornym.
Jeżeli macie ochotę przygotować swoim dzieciom coś pysznego i przekazać im odrobinę swoich wspomnień to chyba nie ma nic lepszego.
1
Zrobione
|
Do garnka wlej odrobinę wody na dno a następnie mleko. Zagotuj mleko razem z laską cynamonu oraz masłem, a następnie dodaj przepłukany ryż. Gotuj całość przez 5 minut. Ryż powinien wpić całe mleko. Wyjmij laskę cynamonu. |
2
Zrobione
|
Jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. |
3
Zrobione
|
Naczynie wyłóż na dnie warstwą ryżu, następnie połóż na wierzch warstwę jabłek. Obsyp cynamonem oraz cukrem. Ponownie ułóż na górze warstwę ryżu, jabłek, cukru i cynamonu. Powtórz zabieg ponownie. |