Składniki
-
Ciasto
-
250 g masło
-
500 g mąka pszenna
-
3 szt. żółtko
-
150 g cukier
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
Masa
-
1000 g śmietana 18%
-
200 g wiórki kokosowe
-
200 g cukier
-
6 szt. białka
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
Dodatkowo
-
1 puszka ananas w puszce
Wskazówki
Sernik bez sera pinacolada
Sernik bez sera pinacolda lub jak kto woli styropian. To moje ulubione ciasto tuż po pleśniaku. Stalo się niczym powracająca pieśń. Na przestrzeni roku robię je chyba 5 raz. Okazja ne byle jaka bo dla Pań z Urzędu. Z jakiej okazji? Od poczatku lipca dołożyłem sobie roboty w postaci księgowości 🙂
Czym Was zachwyci to ciasto? Na pewno niesamowitym i klasycznym połączeniem smakowym. Podstawą jest kokos i ananas. Ciasto możecie wzbogacić o jeszcze większą ilość kokosu dodając po prostu wiórki kokosowe do półkruchego ciasta. Widziałem też na internecie wersję tego ciasta z kakao i rownież wyglądało fenomenalnie. Było bardzo podobne do sernika królewskiego.
Mogę Wam śmiało powiedzieć, że jest to jedno z prostszych ciast i szybszych do wykonania. Nie musicie mieć miksera planetarnego do jego wykonania. Wystarczy ręczny miksera i ciasto również wyjdzie fenomenalne. To jest przetestowane! Zacznijmy zatem kochani piec.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoWszystkie składniki do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne. Poszatkuj je na stolnicy na drobną kaszkę a następnie zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. |
2
Zrobione
|
MasaBiałka ubij na sztywno. Do ubitych białek dodawaj po 1 łyżce cukru cały czas miksując w odstępach 30 sekundowych (podobny sposób przygotowania jak bezę). Gdy dodasz już cały cukier dodaj budynie i delikatnie całość wymieszaj. Dodaj następnie śmietanę i ponownie delikatnie całość wymieszaj. Na sam koniec dodaj kokos i ponownie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Ananas pokrój w kostkę. |