Składniki
-
Ciasto kruche
-
3 szt. żółtka
-
150 g masło
-
300 g mąka pszenna
-
150 g cukier
-
Masa serowa
-
1 kg twaróg półtłiustytrzykrotnie zmielony, lub dobrej jakości z wiaderka
-
6 szt, jajka
-
1 szkl. cukier
-
1 opakowanie cynamon
-
100 g masło
-
2/3 szkl. mleko
-
1 opakowanie budyń waniliowy
-
Polewa
-
200 g śmietana 30%
-
100 g czekolada biała
-
100 g orzechy włoskie
-
Dodatkowo
-
300 g powidła śiwkowe
Wskazówki
Sernik cynamonowy
Sernik cynamonowy z dodatkiem powideł śłiwkowych to coś co na pierwszy rzut oka może się wydawać mało apetyczne (z uwagi na kolor :P) jednak mogę zapewnić wszystkich fanów cynamonu, że w tym serniku znajdziecie to coś!
Sam sernik wzbogaciłem o powidła śliwkowe na które przepis znalazłem na blogu Kasi Guzik. Przepis jest o tyle cudowny, że powidła są z piekarnika więc nie trzema stać nad garem i wg. mnie są banalnie proste do przygotowania. Link do przepisu jest o tutaj.
Sernik, który przygotowałem ma jeszcze 1 charakterystyczną cechę: nie opada. Jak to jest, że jeden sernik opadnie a 2 trzyma się zwarty? Wszystko jest za sprawą białek. Jeżeli do sernika dodacie ubite białka, to sam sernik nieco wam opadnie (podobnie jest w przypadku biszkoptu bez proszku do pieczenia). Dlatego większośc moich przepisów na blogu to serowce o nieco bardziej zwartej strukturze. Gdybyście szukali przepisu na sernik delikatnego niczym chmurka to polecam jeden z pierwszych przepisów na sernik z rosą.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto krucheWszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne. |
2
Zrobione
|
Upieczone ciasto posmaruj z wierzchu powidłami śliwkowymi. Odstaw ciasto na bok. |
3
Zrobione
|
Masa serowaW misie miksera utrzyj masło razem z cukrem na jasną i gładką masę. |
4
Zrobione
|
Masę twarogową wylej na podpieczony wcześniej spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 45 minut (ciasto powinno sie zarumienić z wierzchu). Odstaw ciasto najlepiej na całą noc do wystudzenia. |
5
Zrobione
|
PolewaPodgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Odstaw na bok do wystygnięcia. Rozprowadź polewę na wierzchu sernika i obsyp posiekanymi orzechami włoskimi. |