Składniki
-
Spód
-
10 szt. krakersyzblendowane
-
30 g masło
-
Masa serowa
-
500 g ser półtłusty
-
2 szt. jajka
-
2/3 szkl. wiórki kokosowe
-
2/3 szkl. cukier puder
-
szczypta sól
-
1 opakowanie cukier wanilinowy
-
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
-
Polewa czekoladowa
-
200 g czekolada mleczna
-
50 ml likier Baileys
-
20 g masło
-
8 szt. pralinki czekoladoweTiki Taki
Wskazówki
Sernik kokosowy
Sernik kokosowy z dodatkiem pralinek. No i z tego powodu uważam, że ludzie dzielą się na 3 kategorie, tych co lubią Malagi, Ci co lubią Kasztanki i tych którzy uwielbiają Tiki-Taki. Ja rzecz jasna uwielbiam Tiki-Taki i moja siostra też, drugie są Kasztanki a już ostatnie to Malagi. Połączyłem dwie pyszności, błyskawiczny sernik i kokos, a na to wszystko Tiki – Taki! Oby Wam smakowało równie dobrze jak i mi.
Pewnie się też zastanawiacie, czy zamiast tiki-taków można użyć np. malag? No to odpowiem Wam, na to pytanie. Zdecydowanie odradzam, są one zbyt „alkoholowe” w smaku i ciężkie dla sera. Proponuję pozostać przy tiki-takach i kasztankach.
Kroki
1
Zrobione
|
Tak jak obiecałem przepis jest błyskawiczny w wykonaniu, a do jego przygotowania użyłem formy okrągłej o średnicy 21 cm, i całość piekłem w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 55 minut. Dodatkowo do rozgrzanego piekarnika podczas pieczenia wrzuciłem 2 kostki lodu. No i jak zwykle moja szklanka ma pojemność 250 ml. |
2
Zrobione
|
Masa serowaWszystkie składniki połącz w dużej misce i dobrze wymieszaj szpatułką. Dzięki mieszaniu np. łyżką nie wpompujesz dodatkowego powietrza, które akurat w tym przepisie nie jest nam konieczne. Przygotowaną masę serową odstaw na bok i przejdź do przygotowania spodu pod sernik. |
3
Zrobione
|
Kruchy spódDo zblendowanych krakersów dodaj roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i spód przełóż do okrągłej formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij. Masę serową wlej na kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika. |
4
Zrobione
|
Polewa czekoladowaDo rondelka nalej odrobinę wody, a na wierzch postaw metalową miskę. Do metalowej miski dodaj masło, czekoladę oraz likier. Czekoladę utrzymuj na średniej mocy palnika i cały czas mieszaj aż się ładnie rozpuści. Ostudzony sernik polej polewą czekoladową. |