Jeżeli nie macie agrestu możecie użyć dowolnych owoców. Ważne jest tylko by ich nie rozgotować
Tarta z agrestem to oczywiście kruche ciasto z kwaskowym agrestem, i mega słodką bezą włoską. Połączenie dziwne? Niekoniecznie. Chrupkość ciasta, słodycz bezy i kwaskowość agrestu sprawiają, ze staje się to idealna kombinacja.
ŁO MATKO! Jakie to ciasto było kwaśne!
Jeżeli Wasz agrest był tak słabo dojrzały jak i mój to warto podczas smażenia podociskać nieco owoce, by puściły soki. Jeżeli jest mięciutki i dojrzały to powinien sam się rozpaść pod wpływem temperatury.
Życzę udanych wypieków!
1
Zrobione
|
Ciasto krucheWszystkie składniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć jednolitą masę. Na formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 22-23 cm wyłóż rozwałkowane kruche ciasto. |
2
Zrobione
|
NadzienieNa patelni podsmaż agrest z cukrem. Niektóre owoce podociskaj łyżką by popękały i puściły soki. Gdy owoce puszczą soki a cukier się rozpuści dodaj żelfix. Całość smaż przez chwilę aż zniknie cukier. |
3
Zrobione
|
Beza włoskaBiałka połącz z cukrem i podgrzewaj je na parze co jakiś czas mieszając aby się rozpuścił cukier. Po rozpuszczeniu cukru przełóż białka do misy miksera i miksuj do momentu uzyskania ładnej lśniącej bezy. |
4
Zrobione
|
SkładanieNa wierzch owoców rozprowadzonych na wierzchu ciasta połóż bezę. Bezę rozprowadź równomiernie po powierzchni całego ciasta. Przy pomocy palnika opal bezę z wierzchu. Ciasto dodatkowo możesz udekorować migdałami. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Białka mam najpierw połączyć z cukrem, a dopiero później ubijać na parze?
Kasia połączyć lecz nie miksowac na parze. Wystarczy je podgrzać by się cukier rozpuścił. Potem dopiero miksować w osobnej misce