NIe codzienne wykonanie tortu w warzywnej odsłonie.
Tort marchew, gruszka i pietruszka to kolejny mój wypiek już z 7 odcinka programu Bake Off – Ale ciacho! Trudno w to uwierzyć, ale to już 7 odcinek! Wyobrażacie sobie to? Jeszcze 3 i będzie już finał! Teraz grunt to nic nie spieprzyć i przejść dalej 🙂
Trochę teraz z innej beczki, bo tutaj mogę się wyżyć na falę hejtu, która płynie pod adresem programu na fanpage Bake Off. Wszystkie mądrale, które twierdzą, że poziom programu jest żenująco niski i najsłabszy z wszystkich edycji, proponuję by sobie nastawiły zegarek w domu na 2 godziny i zrobiły tort w tym czasie. Nie zapomnijcie o odkręceniu kaloryferów na maxa tak byście mieli około 35 stopni w domu. Dodatkowo, niech Wasze dziecko, mąż, mama, brat ktokolwiek podchodzi do Was co 15 minut i się wypytuje co teraz robisz.
Niski poziom? No tak faktycznie jest to niski poziom gdzie w 1 edycji uczestnicy mieli osobą konkurencję techniczną na przygotowanie makaroników a u nas był to element dodatkowy panna cotty…
Za dużo wytrawnych wypieków?
Sezon 1: chleb domowy, curry w kruchym cieście, ptysie serowe z tuńczykiem, jesienna pizza
Sezon 2: cebularz, pierogi na parze, wytrawna tarta
Sezon 3: pierogi, hatchapuri …
Jak sami zapewne widzicie w 3 sezonie na chwilę obecną były 2 wytrawne przepisy zostały 3 odcinki do końca więc nawet w takiej sytuacji liczba dań wytrawnych nie będzie większa niż dań słodkich. Prośba do wszystkich hejterów, by trochę przystopowali na prawdę wiele trudu nas kosztowało przygotowanie tych przepisów, mieliśmy bardzo mało czasu by to wszystko ogarnąć…
Jednak nie jestem ideałem i wiem, że ostatni wypiek nie poszedł mi zbyt dobrze za równo pod względem wizualnym jak i smakowym. Przyznam się szczerze, że kompletnie nic mi nie szło tego dnia… Jednak dalej będę uparcie twierdzić, ze krem było czuć pietruszką 😉
By dłużej nie przeciągać zapraszam Was po nowy i odświeżony przepis na tort marchew, gruszka, pietruszka. Jak dla mnie smakuje o wiele lepiej! A ciasto marchewkowe na pewno wszystkim gorąco polecam, i to dzięki komu? Temu aj niedobremu Michałowi Brysiowi, który podrzucał świetne pomysły by wydobyć cenny smak.
1
Zrobione
|
CiastoSkładniki, które podałem służą do przygotowania 1 ciasta o średnicy 18 cm, z którego wykroisz 2 -3 blaty. Jeżeli chcesz mieć ich więcej musisz podwoić liczbę składników. |
2
Zrobione
|
W misie miksera jajka ubij na jasną i puszystą masę. Wlej cienkim strumieniem masło i cały czas miksuj. Dodaj do masy przesiane suche składniki. Wymieszaj całość. Dodaj marchew i ponownie wymieszaj. Przelej do formy i wstaw do piekarnika na 30 minut, który wstępnie został nagrzany do temperatury 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudź. |
3
Zrobione
|
KremŚmietanę wraz z obraną i pokrojoną pietruszką podgrzej w garnuszku, na niewielkim ogniu. Zależy na efekcie pochłonięcia aromatu pietruszki przez śmietanę, a uzyska się to poprzez wolne gotowanie, i mieszanie by się nie przypaliła śmietana. Dodaj białą czekoladę i mieszaj aż do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstaw na bok do wystygnięcia, na około 1 godzinę. |
4
Zrobione
|
Dobrze schłodzony krem i pozbawiony już pietruszki zmiksuj na krem. Pod koniec miksowania dodaj mascarpone. Powstałym kremem przełóż tort, a na jednej warstwie rozsyp pokrojone w kostkę gruszki. Cały tort obłóż kremem, zostaw odrobinę do przyklejenia białej czekolady. |
5
Zrobione
|
DekoracjaBiałą czekoladę rozpuść i zatemperuj. Rozprowadź cienką warstwę na folii i wstaw do lodówki by stwardniała. Połamaną czekoladą udekoruj tort, a z wierzchu rozsyp ryż preparowany. |