0 1

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szt. skórka z cytryny
1 szt. sok z cytryny
2,5 szkl. mąka pszenna
1,5 szkl. mleko
3 szt. jajka
1 szkl. cukier
1/2 łyżeczki sól
3/4 szkl. olej
2 łyżeczki proszek do pieczenia

Babka cytrynowa

Zamiast limonki możecie wykorzystać inne cytrusy. Babka z dodatkiem skórki pomarańczowej będzie równie pyszna.

  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Babka cytrynowa

Czasami mam ochotę powrócić do tradycyjnych przepisów, i często ciasto musi być proste. Co mi moje kubki smakowe podpowiedziały? A to, że warto zrobić babkę. W sumie ciasto proste w przygotowaniu a zbyt wielu przepisów na babki nie ma na blogu.

Ta babka cytrynowa jest bardzo prosta w wykonaniu i niesamowicie smaczna. Przyznam się Wam szczerze, że też testowałem nowy olej w sprayu do pieczenia, by natłuścić formę. Na całe szczęście nie było tam żadnych tłuszczy utwardzonych tylko olej kokosowy i rzepakowy 🙂 babka wyskoczyła elegancko z formy bez jakichkolwiek problemów.

Ciasto było w długiej formie pieczone i dodałem do środka skórkę z 2 cytryn oraz sok z 1 cytryny. bardzo mi zależało na tym by miało mocno cytrynowy smak, lecz nie zawierało w sobie goryczy. Dlatego podczas przygotowania tego ciasta uważajcie by zetrzeć skórkę cytrynową lecz bez białej części.

Zatem jeżeli macie ochotę na przepis to zaczynajmy!

(Visited 20 694 times, 12 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Z babki może łatwo wyjść zakalec ze względu na dosyć zwartą strukturę, dlatego warto przygotować sobie wszystko wcześniej. Foremka do babki może być wyłożona papierem do pieczenia, lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą, dzięki temu łatwiej wyskoczy z formy.

2
Zrobione

W jednej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
W osobnej misce przy użyciu miksera ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie już jasna i delikatna dodaj skórkę z cytryny, oraz sok. Dodaj mleko, olej. Wszystko ciągle miksuj. Na sam koniec dodaj suche składniki i dokładniej wymieszaj (na niskich obrotach miksera).

3
Zrobione

Masę przelej do foremki o długości 25-30 cm i piecz przez 40-50 min w temperaturze 180 stopni.
Piecz do tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do środka ciasto na niej nie zostanie). Jeżeli babka zbyt mocno się zarumieni z wierzchu a w środku będzie jeszcze surowa to zmniejsz temperaturę.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tarta z musem czekoladowym
poprzendi
Tarta z musem czekoladowym
Wiśniowy tort dla dorosłych
następny
Wiśniowy tort dla dorosłych
Tarta z musem czekoladowym
poprzendi
Tarta z musem czekoladowym
Wiśniowy tort dla dorosłych
następny
Wiśniowy tort dla dorosłych

7 Komentarzy Ukryj komentarze

Renata powtarzałem przepis u siebie w domu jeszcze raz po Waszych komentarzach, że wychodzi zakalec i u mnie wyszło wszystko OK. Nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego wyszedł mi zakalec.

Dodaj komentarz