0 0
Beza z kremem kawowym

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Beza
5 szt. białka
300 g cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka ocet
Krem
1 opakowanie budyń waniliowy
400 g mleko
200 g masło
2 łyżki cukier
6 łyżeczek kawa rozpuszczalna
Dodatkowo
250 g borówki

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Beza z kremem kawowym

  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Beza z kremem kawowym

Beza z kremem kawowym to kolejny deser z czasów mojego dzieciństwa. Element, który zdecydowanie wyrożniał ten deser na tle innych to mocno maślany (czasami twardy), krem kawowy. Powiem wam, że bardzo się cieszę, że udało m się odtworzyć ten smak w sposób naturalny. Uważam, że wtedy jeszcze cukiernictwo bylo prawdziwe i kremy właśnie były robione na prawdziwym maśle, a nie tłuszczu utwardzonym i aromacie maslanym. I jeśli mam być z wami szczerzy to nie kupuję ciast z kremem w cukierniach, ta na prawdę w ogóle nie kupuję już ciast i chleba. Jedynym wyjątkiem jest Pani Foremka, bo wiem co jest w tym ciastku i nie ma się czego wstydzić Sylwia.

Wracając do samej bezy… jeżeli myślicie “nie no, ten przepis nie dla mnie. Nie potrafię robić bezy” to w takiej sytuacji zachęcam was do przeczytania nieco bardziej obszernego posta na temat pieczenia / przygotowania bezy. Jest to jeden z prostszych i szybszych deserów a w okresie letnim cudownie się sprawdza z świeżymi owocami. Ja też nie mogłem się powstrzymać i do mojej bezuni dodałem borówki i świeżą miętę cytrynową. Co by nie przedłużać zacznijmy szybkie pieczenie 🙂

(Visited 275 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno. Ciągle miksując dodawaj partiami cukier. Beza powinna być lekko ciągnąca i błyszcząca.
Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyszprycuj 24 kopułki (najlepiej skorzystać z tylki z dużym otworem). Nagrzej piekarnik do 140 stopni z opcją grzania termoobieg. Wstaw bezę i zmneijsz temepraturę do 110 stopni. Susz bezę przez 1,5 godziny. Po wysuszenia wyciągnij bezę i odstaw do wystygnięcia.

2
Zrobione

Krem

Z 400 g mleka odlej 1/3 szklanki.
Pozostałą część mleka zagotuj razem z kawą rozpuszczalną i cukrem.
W szklance z mlekiem rozprowadź budyń. Wlej do gotującego się mleka i przez chwilę gotuj mieszajac od czasu do czasu (masa powinna zgeśtnieć). Gorący budyń przykryj folia spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia (może to być lodówka bądź zamrażarka).

3
Zrobione

Miękkie masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksujac masło dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu kawowego. Miksuj do połaczenia składników (aby nie było grudek - UWAŻAJ by krem się nie zwarzył! Jeżeli tak się stanie to ciągle miksując wlej odrobinę wrzątku).

4
Zrobione

Wyszprycuj krem na bezę i udekoruj świeżymi borówkami i np. listkiem mięty.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Owocowe monoporcje
poprzendi
Owocowe monoporcje
Karpatka z kruszonka
następny
Karpatka z kruszonką
Owocowe monoporcje
poprzendi
Owocowe monoporcje
Karpatka z kruszonka
następny
Karpatka z kruszonką

Dodaj komentarz