Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Beza z kremem kawowym
0 0
Beza z kremem kawowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Beza
5 szt. białka
300 g cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka ocet
Krem
1 opakowanie budyń waniliowy
400 g mleko
200 g masło
2 łyżki cukier
6 łyżeczek kawa rozpuszczalna
Dodatkowo
250 g borówki

Beza z kremem kawowym

  • Serves 24
  • Medium

Ingredients

  • Beza

  • Krem

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Beza z kremem kawowym

Beza z kremem kawowym to kolejny deser z czasów mojego dzieciństwa. Element, który zdecydowanie wyrożniał ten deser na tle innych to mocno maślany (czasami twardy), krem kawowy. Powiem wam, że bardzo się cieszę, że udało m się odtworzyć ten smak w sposób naturalny. Uważam, że wtedy jeszcze cukiernictwo bylo prawdziwe i kremy właśnie były robione na prawdziwym maśle, a nie tłuszczu utwardzonym i aromacie maslanym. I jeśli mam być z wami szczerzy to nie kupuję ciast z kremem w cukierniach, ta na prawdę w ogóle nie kupuję już ciast i chleba. Jedynym wyjątkiem jest Pani Foremka, bo wiem co jest w tym ciastku i nie ma się czego wstydzić Sylwia.

Wracając do samej bezy… jeżeli myślicie “nie no, ten przepis nie dla mnie. Nie potrafię robić bezy” to w takiej sytuacji zachęcam was do przeczytania nieco bardziej obszernego posta na temat pieczenia / przygotowania bezy. Jest to jeden z prostszych i szybszych deserów a w okresie letnim cudownie się sprawdza z świeżymi owocami. Ja też nie mogłem się powstrzymać i do mojej bezuni dodałem borówki i świeżą miętę cytrynową. Co by nie przedłużać zacznijmy szybkie pieczenie 🙂

(Visited 371 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Beza

Białka ubij na sztywno. Ciągle miksując dodawaj partiami cukier. Beza powinna być lekko ciągnąca i błyszcząca.
Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyszprycuj 24 kopułki (najlepiej skorzystać z tylki z dużym otworem). Nagrzej piekarnik do 140 stopni z opcją grzania termoobieg. Wstaw bezę i zmneijsz temepraturę do 110 stopni. Susz bezę przez 1,5 godziny. Po wysuszenia wyciągnij bezę i odstaw do wystygnięcia.

2
Done

Krem

Z 400 g mleka odlej 1/3 szklanki.
Pozostałą część mleka zagotuj razem z kawą rozpuszczalną i cukrem.
W szklance z mlekiem rozprowadź budyń. Wlej do gotującego się mleka i przez chwilę gotuj mieszajac od czasu do czasu (masa powinna zgeśtnieć). Gorący budyń przykryj folia spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia (może to być lodówka bądź zamrażarka).

3
Done

Miękkie masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksujac masło dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu kawowego. Miksuj do połaczenia składników (aby nie było grudek - UWAŻAJ by krem się nie zwarzył! Jeżeli tak się stanie to ciągle miksując wlej odrobinę wrzątku).

4
Done

Wyszprycuj krem na bezę i udekoruj świeżymi borówkami i np. listkiem mięty.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Owocowe monoporcje
previous
Owocowe monoporcje
Karpatka z kruszonka
next
Karpatka z kruszonką
Owocowe monoporcje
previous
Owocowe monoporcje
Karpatka z kruszonka
next
Karpatka z kruszonką

Add Your Comment