• Start
  • Bezy z kremem z mango
0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Bezy
3 szt. białka
160 g cukier
0.5 łyżeczki mąka ziemniaczana
0.5 łyżeczki ocet
Krem
250 g mascarpone
100 g masło
1/4 szkl. cukier puder
1 szt. mango
1,5 łyżeczki żelatyna
20 szt. listki mięty

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bezy z kremem z mango

Starajcie się wyciskać szprycą jak najbardziej płaskie bezy by tworzyły ładne spodeczki

  • 85 minut
  • Porcji 20
  • Średnie

Składniki

  • Bezy

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Bezy z kremem z mango

Bezy z kremem z mango, to coś lekkiego i trochę orzeźwiającego. Ze względu na krem raczej się nie nadaję do przetrzymywania na zewnątrz domu, w temperaturze 25 stopni. Jednak sprawdzą się idealnie jako popołudniowy deser do kawy po obiedzie.

Bezy bym mógł nazwać francuskie kłamstewka, bo wyglądem miały nieco przypominać francuskie makarony (przepis znajdziecie na nie o tutaj). Podobnie jak te popularne ciasteczka, bezy są przełożone kremem z mango i udekorowane listkiem mięty by przełamać wszechobecną słodycz. Nie są trudne w wykonaniu, składniki są nieco zaskakuję, ale jestem pewien, że Wam się uda je przygotować!

(Visited 207 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Bezy

W misie miksera ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Do ciągle ubijanych białek dodawaj po 1 łyżce mąki co 1 minutę mniej więcej. Najważniejsze jest to by krem po roztarciu między palcami nie miał wyczuwalnych grudek cukru. Gdy beza będzie już ubita dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksuj maksymalnie przez 10 sekund. Bezy wyciskaj przy pomocy szprycy z okrągłą końcówką. Staraj się uformować jak najbardziej płaskie bezy, o średnicy około 4 cm i wysokości maksymalnie 1 cm.
Bezy wyciskaj na papierze do pieczenia. Mi wyszło około 40 bezików. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, i piecz przez 1 godzinę na opcji termoobieg.

2
Zrobione

Krem

Mango zblenduj i przetrzyj przez sito. Przygotuj teraz żelatynę: w miseczce wymieszaj 1 łyżkę zimnej wody z 1,5 łyżeczki żelatyny. Odstaw na 5 minut. Po tym czasie rozpuść żelatynę i dodaj ją do mango. Całość wymieszaj dokładnie.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj. Rób to krótko, by ci się krem nie zepsuł. Do kremu dodawaj w 3 porcjach krem z mango i wszystko dokładnie wymieszaj, np. tak jak ja przy użyciu trzepaczki.

3
Zrobione

Wystudzone bezy udekoruj z wierzchu końcówką bezy, która ci została z przygotowania bezików i wbij tam listek mięty. Bezy nafaszeruj kremem z mango no i gotowe!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Sernik na zimno
poprzendi
Sernik na zimno
Tarta z kremem i musem z mango
następny
Tarta z kremem i musem z mango
Sernik na zimno
poprzendi
Sernik na zimno
Tarta z kremem i musem z mango
następny
Tarta z kremem i musem z mango

Dodaj komentarz