Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 68

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35
Bezy z kremem z mango - Ciastecznik. Lekkie i chrupiące bezy.
  • Home
  • Bezy z kremem z mango
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Bezy
3 szt. białka
160 g cukier
0.5 łyżeczki mąka ziemniaczana
0.5 łyżeczki ocet
Krem
250 g mascarpone
100 g masło
1/4 szkl. cukier puder
1 szt. mango
1,5 łyżeczki żelatyna
20 szt. listki mięty

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bezy z kremem z mango

Starajcie się wyciskać szprycą jak najbardziej płaskie bezy by tworzyły ładne spodeczki

  • 85 minut
  • Serves 20
  • Medium

Ingredients

  • Bezy

  • Krem

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Bezy z kremem z mango

Bezy z kremem z mango, to coś lekkiego i trochę orzeźwiającego. Ze względu na krem raczej się nie nadaję do przetrzymywania na zewnątrz domu, w temperaturze 25 stopni. Jednak sprawdzą się idealnie jako popołudniowy deser do kawy po obiedzie.

Bezy bym mógł nazwać francuskie kłamstewka, bo wyglądem miały nieco przypominać francuskie makarony (przepis znajdziecie na nie o tutaj). Podobnie jak te popularne ciasteczka, bezy są przełożone kremem z mango i udekorowane listkiem mięty by przełamać wszechobecną słodycz. Nie są trudne w wykonaniu, składniki są nieco zaskakuję, ale jestem pewien, że Wam się uda je przygotować!

(Visited 241 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Bezy

W misie miksera ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Do ciągle ubijanych białek dodawaj po 1 łyżce mąki co 1 minutę mniej więcej. Najważniejsze jest to by krem po roztarciu między palcami nie miał wyczuwalnych grudek cukru. Gdy beza będzie już ubita dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksuj maksymalnie przez 10 sekund. Bezy wyciskaj przy pomocy szprycy z okrągłą końcówką. Staraj się uformować jak najbardziej płaskie bezy, o średnicy około 4 cm i wysokości maksymalnie 1 cm.
Bezy wyciskaj na papierze do pieczenia. Mi wyszło około 40 bezików. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, i piecz przez 1 godzinę na opcji termoobieg.

2
Done

Krem

Mango zblenduj i przetrzyj przez sito. Przygotuj teraz żelatynę: w miseczce wymieszaj 1 łyżkę zimnej wody z 1,5 łyżeczki żelatyny. Odstaw na 5 minut. Po tym czasie rozpuść żelatynę i dodaj ją do mango. Całość wymieszaj dokładnie.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj. Rób to krótko, by ci się krem nie zepsuł. Do kremu dodawaj w 3 porcjach krem z mango i wszystko dokładnie wymieszaj, np. tak jak ja przy użyciu trzepaczki.

3
Done

Wystudzone bezy udekoruj z wierzchu końcówką bezy, która ci została z przygotowania bezików i wbij tam listek mięty. Bezy nafaszeruj kremem z mango no i gotowe!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Sernik na zimno
previous
Sernik na zimno
Tarta z kremem i musem z mango
next
Tarta z kremem i musem z mango
Sernik na zimno
previous
Sernik na zimno
Tarta z kremem i musem z mango
next
Tarta z kremem i musem z mango

Add Your Comment