1 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt
6 szt. jajka
160 g cukier
240 g mąka pszenna
25 g masło
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Krem
5 szt. żółtko
1 puszka brzoskwinie w puszce
1 łyżka + 1 łyżeczka mąka pszenna
1 łyżka + 1 łyżeczka mąka kukurydziana
1/2 szkl. zimna woda
200 g masło
Beza kokosowa
220 g wiórki kokosowe
5 szt. białka
220 g cukier puder

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Brzoskwiniowa kostka

Możecie również użyć ananasa z puszki. Ciasto powinno wyjść równie smacznie.

  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Beza kokosowa

Wskazówki

Udostępnij

Brzoskwiniowa kostka

Powiem Wam, że nie mam pojęcia czy jest to właściwa nazwa tego ciasta. Pamiętam, że moja mama robiła je x lat temu niemalże na każde urodziny. Jej wersja tego ciasta była na bazie ananasa z puszki. Ja niestety tego składnika nie miałem, ponieważ w domu znalazłem tylko brzoskwinie w słodkiej zalewie. Pomyślałem ” czemu nie” przecież to ciasto nie było robione u mnie w domu już z 5 lat, a właśnie tego typu przepisy cieszą się u Was największym zainteresowaniem.

Tradycyjne ciasta to jest właśnie to coś co sprawia, że chętnie zaglądacie na bloga.

Krem do tego ciasta jest zrobiony na bazie syropu z puszki, mąki i żółtek. Widziałem podobne receptury w internecie z wykorzystaniem budyniu w proszku, jednak po co się dodatkowo truć super ekstra dodatkami E skoro można równie smaczny krem zrobić samodzielnie. Brzoskwiniowa kostka to po prostu ciasto biszkoptowe przełożone kremem maślano-budyniowym z chrupiącym wierzchem kokosowym.

(Visited 986 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Jajka połącz z cukrem i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut (do uzyskania jasnej i puszystej masy).
W międzyczasie rozpuścić masło w mikrofalówce.
Do schłodzonego masła dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i wymieszaj.
Dodaj do jajek przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj.
Dno formy o wymiarach 29x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na wierzch biszkopt, wyrównaj. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z pieczeniem termoobieg i piecz przez około 12 minut do tzw. suchego patyczka.

2
Zrobione

Krem

Sok z brzoskwiń w puszce wlej do garnka i dodaj 1.2 szklanki zimnej wody. Zagotuj płyn. W osobnej misce roztrzep delikatnie żółtka z mąką kukurydzianą i pszenną. Całość dodaj do płynu (najlepiej powoli, energicznie mieszając) by nie powstały "gluty". Chwilę gotuj aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego przestudzenia.

3
Zrobione

Miękkie masło utrzyj na jasną masę i dodawaj po łyżce budyniu ciągle ucierając. Gdy masa się połączy dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę i posmaruj biszkoptowy blat.

4
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno, i ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce cukru pudru w odstępach około 15 sekundowych. Gdy składniki się połączą dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość.
Dno formy o wymiarach 29x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na wierzchu bezę. Piecz całość w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.

5
Zrobione

Na wierzch ciasta z kremem połóż bezę.
Ciasto najlepiej jest trzymać w lodówce.
Można jeszcze z wierzchu polać je czekoladą

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Babka marmurkowa
poprzendi
Babka marmurkowa
Tarta z kurkami
następny
Tarta z kurkami i orzechami
Babka marmurkowa
poprzendi
Babka marmurkowa
Tarta z kurkami
następny
Tarta z kurkami i orzechami

Dodaj komentarz