0 0
Chleb raz, dwa …

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2, 5 szkl. mąka pszenna
1, 5 szkl. mąka pełnoziarnista
1 i 1/4 szkl. ciepła woda
7 g drożdże suszone
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chleb raz, dwa …

By chleb zachował swoją chrupkość zadbajcie o wysoką wilgotność w piekarniku, a aby był brązowy z wierzchu posmarujcie go jajkiem.

  • 220 minut
  • Porcji 2
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Czy zdarzyło Wam się, że po świętach zamierzacie zrobić sobie śniadanie do pracy a tu okazuje się, że nie macie pieczywa? No cóż, ja mam tak często, jednak mąki u mnie w domu zawsze pod dostatkiem i takie problemy nie są mi straszne. Ten chleb nie jest lekiem na całe zło, ale na pewno pozbędzie się zła poniedziałkowego nieświeżego pieczywa.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W 1/4 szklanki ciepłej wody wymieszaj drożdże oraz łyżeczkę cukru. Odstaw na 5 minut. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą oraz zaczynem drożdżowym. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do mąki z zaczynem dodaj resztę ciepłej wody i wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie sprężyste i w momencie podniesienia do góry nie będzie się rozrywało tylko ładnie rozciągało.
Przełóż ciasto chlebowe do miski wysypanej mąką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

2
Zrobione

Wyciągnij ciasto z miski, zagnieć je ponownie i uformuj kulkę. Połóż na blaszce obsypanej mąką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni. Wstaw chleb, temperaturę obniż do 170 i piecz przez 40 minut z opcją grzania góra:dół. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Sernik z rosą
następny
Chleb orzechowy
poprzendi
Sernik z rosą
następny
Chleb orzechowy

Dodaj komentarz