Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Jagodowiec z podwójną bezą
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto jogurtowe
1 cała cytryna skórka z cytryny
3 szt. jajka
200 g jogurt naturalny
1.5 łyżeczki proszek do pieczenia
3.5 szklanki mąka pszenna
0.5 szklanki olej
200 g cukier
Krem
5 szt. białka
150 g cukier
500 g jogurt naturalny
100 g wiórki kokosowe
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 opakowanie budyń waniliowy
Beza
4 szt. białka
240 g cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżka ocet
Dodatkowo
500 g jagody

Jagodowiec z podwójną bezą

Jagody są wspaniałym dodatkiem do ciast, jednak możecie również użyć malin bądź borówek.

  • Serves 24
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto jogurtowe

  • Krem

  • Beza

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Jagodowiec z podwójną bezą

Jagodowiec z podwójną bezą to moja wariacja na temat ciasta jogurtowego z owocami. Ciasto warte wykonania jeżeli macie na stanie zbyt dużo białej a potrzebujecie coś z nimi zrobić, zatem czas poeksperymentować.

Ciasto nie jest skomplikowane a mogę nawet powiedzieć, że jest nieco w wersji fit.

Na podstawie ciasto jogurtowe z cytryną, następnie krem pieczony na bazie jogurtów naturalnych a na samym wierzchu chrupiąca beza.

Inspiracją było ciasto styropian, które również znajdziecie na blogu i bije rekordy popularności 🙂 Link do tego ciasta znajdziecie tutaj http://ciastecznik.pl/recipe/styropian/

(Visited 937 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto jogurtowe

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
W misce przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksuj razem: jajka, cukier, jogurt. Gdy składniki się połączą dodaj przesianą mąkę oraz skórkę z cytryny.
Cały czas miksując wlewaj cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączą przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 38x22 cm. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

2
Done

Krem

Białka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce cukru tak mniej więcej co 30 sekund.
Gdy zużyjesz już cukier doda budyń oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie całość. Dodaj jogurt naturalny i ponownie wymieszaj. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i znów całość zamieszaj.

3
Done

Beza

Ubij białka na sztywno. Gdy będą już ubite dodawaj cukier co 30 sekund po 1 łyżce.
Gdy zużyjesz cały cukier dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie całość zmiksuj (tylko do połączenia składników).

4
Done

Składanie

Na upieczone ciasto jogurtowe wyłóż krem z białek. Posyp jagodami. Na samą górę rozprowadź bezę (jeżeli będzie trudna do rozsmarowania to posmaruj nóż olejem i dzięki temu nie będzie do niego przywierała beza).
Wstaw ciasto do piekarnika z opcją pieczenia termoobieg - 170 stopni na 40 minut.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Drożdżowe z morelami
previous
Drożdżowe z morelami
Klasyczny tort bezowy
next
Klasyczny tort bezowy
Drożdżowe z morelami
previous
Drożdżowe z morelami
Klasyczny tort bezowy
next
Klasyczny tort bezowy

6 Comments Hide Comments

ciasto wygląda pięknie i pięknie wszystko wyszło. Tylko spód jest zbyt twardy – uważam, że za dużo w nim mąki.

JDO a ciężko się je mieszało? Dostałem już zdjęcie ciasta i nie wspominali nic o tym by było zbyt twarde 🙂

Potwierdzam spód twardy, niejadalny. Cos nie tak jest z przepisem. Pozdrawia.

Nie, Basia jeszcze nie próbowałem 2 raz przepisu. Mam w planach na weekend zrobić jeszcze raz. Przeanalizowałem przepis jeszcze raz i wstępnie wydaje się być ok, jednak muszę ponownie sprawdzić! Postaram się zrobić jeszcze zdjęcia procesu przygotowania ciasta.

Add Your Comment