1 0
Miodownik

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
500 g mąka pszenna
200 g masło
150 g cukier
3 łyżki miód
15 g kakao
2 łyżki mleko
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
2 szt. jajka
Krem budyniowy
3 łyżki cukier puder
160 g masło
400 ml mleko
1 opakowanie budyń waniliowy
Krem kajmakowy
1 puszka masa kajmakowa 380 g
170 g masło
Dodatkowo
200 g orzechy włoskie

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Miodownik

Zamiast okrągłej formy możecie wykorzystać tradycyjną formę, prostokątną.

  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem budyniowy

  • Krem kajmakowy

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Miodownik

Uwierzcie lub też nie ale jest to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłem. Miodownik to ciasto, które składa się z pysznego kremu budyniowego, kajmakowego oraz blatów na bazie miodu.

Miodownik może być stworzony w formie tradycyjnej, czyli na zwykłej blaszce, jednak ze względu na urodziny znajomego postanowiłem zrobić ciasto w formie tortu i wiecie co… ciasto wystarczyło na 3 imprezy ;DD

Nie oszukujmy się jest ono kosmicznie słodkie, lecz ma w sobie to coś.

(Visited 2 197 times, 3 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Do przygotowania ciasta będzie potrzebna tortownica o średnicy 20 cm. Jeżeli zdecydujecie się na przygotowanie ciasta w tradycyjnej formie to proponuję zmniejszyć ilość blatów o 1 sztukę.
Zatem zaczynając od początku:
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Miód rozpuść w mikrofalówce i wymieszaj razem z mlekiem.
Mąkę wymieszaną z suchymi składnikami poszatkuj nożem na drobną kaszkę. Dodaj mleko z miodem oraz jajka i zagnieć ciasto.

2
Zrobione

Ciasto podziel na 5 części i z każdej wytnij okrąg o średnicy 20 cm. Każdy blat podpiecz w piekarniku przez około 8 minut (aż nieco wyrośnie i się zarumieni). Upieczone blaty odstaw na kratce do wystygnięcia.

3
Zrobione

Krem budyniowy

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu - z tą różnicą, że użyj o 100 ml mniej mleka. Do gotowego budyniu przyłóż folię tak by dotykała wierzchu budyniu. Odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia.
W misie mikserze zmiksuj cukier z miękkim masłem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce chłodnego budyniu. Gdy masa będzie jednolita odstaw na bok.

4
Zrobione

Masa kajmakowa

Masło utrzyj na jasną i puszystą masę, ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce kajmaku.

5
Zrobione

Składanie

Pierwszy blat ciasta posmaruj masą budyniową. Na wierzch nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj tym razem kremem kajmakowym. Kolejna warstwa ciasta - warstwa kremu budyniowego - warstwa ciasta - warstwa kremu kajmakowego no i ostatnia warstwa ciasta a na wierzch krem kajmakowy oraz poszatkowane orzechy,
Ciasto dobrze jest schłodzić przez całą noc w lodówce by krem dobrze się związał.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Jabłecznik z kruszonką
poprzendi
Jabłecznik z whisky
Czekoladowy tort musowy
następny
Czekoladowy tort musowy
Jabłecznik z kruszonką
poprzendi
Jabłecznik z whisky
Czekoladowy tort musowy
następny
Czekoladowy tort musowy

13 Komentarzy Ukryj komentarze

Wһat’s Going down i am new to this, I stumƅled upon this I have
discovereⅾ It absolutely usefսl and it has aided me out
loadѕ. I hoρe to contribute & aid different users lіke its aided
me. Gгeat job.

Ӏ bⅼog frequently and I genuіnely appreciate your content.
Yoᥙr article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your site
and keep checking for new information about once a week.

I opted in for your RSS feed as welⅼ.

I ɑm really impressed together with youг writing skills and alѕo
with the structure to your weblog. Is that tһis a paiԀ theme or diԁ you customize it your
self? Anyᴡay keep up the excellent quality writing, it’s uncօmmon to look a nice weblog like tһis
one today..

Thank you, Ӏ’ve just been looking for info about this topic for a wһile and yours is the
greatest I have found out till now. However, what concerning the conclusion?
Are you certain aЬout the source?

I һave been sսrfing online more than three hours today, yet
I neνer found аny interesting article like yours.
It is pretty ԝortһ enough for mе. In my view, if all web owners and bⅼogɡers madе good content as yoս did, the internet will be much more useful than ever before.

I јuѕt likе the helpful info you provide in your articleѕ.
I’ll bоokmark your blog and check once more here fгequently.
I’m relаtively certаin I’ll be told lοts of new stuff right here!
Best οf luck for the follοwіng!

Уou actually make it seem so easy ѡitһ your presentatіon but I find this topic
to be rеalⅼy sometһing that I think I would never understand.

It seems too ϲomplex and very Ƅroad for me.
Ι am looking forward for your next poѕt, I will try to get the hang of it!

Hello, i belieνе that i saw you visiteԀ my ԝebsite so
i came to return the desire?.I’m attempting to find
issues tⲟ improve my website!I assume itѕ
ok to make use of a few of youг ideas!!

I enjоy what you guys are up toօ. This kind
of cⅼever work and exposure! Keep up the good works
guys I’ve you guys to my own blogroll.

Dodaj komentarz