Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Strucla makowa
0 0
Strucla makowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto
6 szt. żółtko
175 g masło
0,5 łyżeczki sól
5 łyżeczek drożdże suszone
275 ml mleko
100 g cukier drobny
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
475 g mąka pszenna
Masa makowa
0,5 szkl. białka
2 szkl. mielony mak
1 szkl. cukier drobny
wg uznania bakalie
0,5 szkl. miód
75 g masło

Strucla makowa

A wy makowiec w jakiej postaci przygotowujecie na święta? Raczej kruche ciasto wchodzi w grę czy decydujecie się na biszkoptowe?

  • 225 min
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Masa makowa

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

W okresie świątecznym mus to strudel makowy. Wiadomo najlepszy jest ten domowej roboty bo przynajmniej zgagi nie mamy po tym sklepowym. Nie jest trudny do wykonania a masa makowa z tego przepisu smakuje o wiele lepiej i przede wszystkim wiemy co jemy. Ciasto oryginalnie wykorzystywane jest w Rosji w okresie Wielkanocy ja jednak pomieszałem je z makiem.

(Visited 179 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

W misce ubij żółtka z cukrem na jasną puszystą masę, dodawaj stopniowo rozpuszczone masło (cienką strużką) oraz ekstrakt waniliowy. W garnku podgrzej mleko i dodaj drożdże, cały czas mieszając aż się rozpuszczą. Następnie w dużej misce przesiej mąkę i wlej jajka z masłem oraz mleko z drożdżami. Całe ciasto dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.

2
Done

Masa makowa

W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodaj na koniec cukier, po 1 łyżce aż masa będzie gładka i lśniąca. Mak wymieszaj z rozpuszczonym masłem i miodem. Dodaj wszystko do białek dokładnie i powoli wymieszaj całość. Dodaj następnie bakalie i znów wszystko wymieszaj.

3
Done

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kwadrat o boku 28-30 cm (w zależności od tego jaką masz formę do babki). Blat najlepiej podsyp mąką by ciasto się nie kleiło za bardzo. Na wierzchu ciasta rozsmaruj masę makową. Boki ciasta złóż do środka, a następnie pozostałość zwiń w rulon.

4
Done

Włóż do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 min.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Pierczniki II
next
Sernik z rosą
previous
Pierczniki II
next
Sernik z rosą

Add Your Comment