0 0
Strucla makowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
6 szt. żółtko
175 g masło
0,5 łyżeczki sól
5 łyżeczek drożdże suszone
275 ml mleko
100 g cukier drobny
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
475 g mąka pszenna
Masa makowa
0,5 szkl. białka
2 szkl. mielony mak
1 szkl. cukier drobny
wg uznania bakalie
0,5 szkl. miód
75 g masło

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Strucla makowa

A wy makowiec w jakiej postaci przygotowujecie na święta? Raczej kruche ciasto wchodzi w grę czy decydujecie się na biszkoptowe?

  • 225 min
  • Porcji 1
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Masa makowa

Wskazówki

Udostępnij

W okresie świątecznym mus to strudel makowy. Wiadomo najlepszy jest ten domowej roboty bo przynajmniej zgagi nie mamy po tym sklepowym. Nie jest trudny do wykonania a masa makowa z tego przepisu smakuje o wiele lepiej i przede wszystkim wiemy co jemy. Ciasto oryginalnie wykorzystywane jest w Rosji w okresie Wielkanocy ja jednak pomieszałem je z makiem.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W misce ubij żółtka z cukrem na jasną puszystą masę, dodawaj stopniowo rozpuszczone masło (cienką strużką) oraz ekstrakt waniliowy. W garnku podgrzej mleko i dodaj drożdże, cały czas mieszając aż się rozpuszczą. Następnie w dużej misce przesiej mąkę i wlej jajka z masłem oraz mleko z drożdżami. Całe ciasto dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.

2
Zrobione

Masa makowa

W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodaj na koniec cukier, po 1 łyżce aż masa będzie gładka i lśniąca. Mak wymieszaj z rozpuszczonym masłem i miodem. Dodaj wszystko do białek dokładnie i powoli wymieszaj całość. Dodaj następnie bakalie i znów wszystko wymieszaj.

3
Zrobione

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kwadrat o boku 28-30 cm (w zależności od tego jaką masz formę do babki). Blat najlepiej podsyp mąką by ciasto się nie kleiło za bardzo. Na wierzchu ciasta rozsmaruj masę makową. Boki ciasta złóż do środka, a następnie pozostałość zwiń w rulon.

4
Zrobione

Włóż do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 min.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Pierczniki II
następny
Sernik z rosą
poprzendi
Pierczniki II
następny
Sernik z rosą

Dodaj komentarz