0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Beza
3 szt. białka
szczypta sól
1 łyżeczka ocet
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
100 g cukier drobny
0,5 łyżeczki przyprawa piernikowa
Krem
250 g mascarpone
200 g śmietana 30%
1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
100 g pierniki korzenne - drobno zmielone

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tort bezowy – korzenny

Czy baza to dla Was wyzwanie? Czy raczej jest to najprostsze ciasto w waszym przepiśniku?

  • 135 minut
  • Porcji 3
  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Czy to takie odkrywcze? Szczerze powiedziawszy nie wiem, ale podczas zimowego pieczenia to jako pierwsze przyszło mi do głowy, czyli tort bezowy z przyprawą korzenną! Wystarczy odrobinka tego zimowego pyłku, a już beza nabiera całkiem innego wyrazu i smaku. Dodatkowo przygotowałem również piernikowy krem, który jest niesamowity w smaku. Jednak do bezy pasuje również lekko kwaskowaty krem. Miłośnicy cukiernictwa niech nie boją się eksperymentować w kuchni, każdy wypiek może być wykonany w Waszym stylu!

(Visited 117 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni na termoobiegu. W misie miksera ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawaj po 1 łyżce cukru, tak mniej więcej raz na 1 minutę. Gdy beza będzie już błyszcząca, a w rozcieranych białkach między palcami nie wyczujesz cukru dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Cały czas miksuj.

2
Zrobione

W kolejnym kroku dodaj łyżeczkę octu winnego, a na sam koniec przyprawę korzenną. Zmiksuj wszystko razem. Teraz na papierze do pieczenia narysuj 4 okręgi i na nich rozprowadź równomiernie bezę. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temepraturę do 120 stopni, a opcję grzania zmień na góra-dół. Piecz całość przez 1 godzinę 45 min. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej susz jeszcze przez 1 godzinę, przy wyłączonym piekarniku.

3
Zrobione

Krem

Śmietanę podgrzej razem z piernikami a następnie zblenduj. Odstaw do lodówki by całkowicie się schłodził krem. Ubij śmietanę i dodaj mascarpone oraz ekstrakt. Całość dokładnie wymieszaj.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Sernik z grysikiem
poprzendi
Sernik z grysikiem
następny
Kukułkowa rapsodia
Sernik z grysikiem
poprzendi
Sernik z grysikiem
następny
Kukułkowa rapsodia

Dodaj komentarz