Składniki
-
Mus z białej czekolady
-
100 g biała czekolada
-
250 ml mleko
-
30 g płatki kukurydziane
-
12 g żelatyna
-
200 g śmietana 36%
-
50 g zimna woda
-
Żelka
-
75 g truskawki
-
100 g jeżyny
-
3 łyżki sok z cytryny
-
Dacquoise
-
1 szt. białka
-
45 g mąka migdałowa
-
30 g orzechy laskowe
-
25 g cukier
-
60 g cukier puder
-
Biszkopt
-
1 szt. jajka
-
25 g cukier
-
50 g mąka pszenna
-
12 g masło
-
1 łyżka skórka z cytryny
-
Chrupka
-
100 g czekolada mleczna
-
20 g ryż preparowany
-
Lustrzana polewa
-
3 łyzki zimna woda
-
120 g cukier
-
125 g syrop glukozowy
-
80 g mleko skondensowane
-
240 g biała czekolada
-
1 łyżeczka barwnikbiel tytanowa
-
60 g zimna woda
-
13 g żelatyna
Wskazówki
Tort komunijny
Tort komunijny to jedna z moich propozycji dla osób, któe zdecydowały się na przygotowanie ciasta we własnym zakresie. Do wykonania tego tortu nie potrzebujecie niesamowicie skomplikowanych przyborów. Na pewno potrzebna będzie forma/rant o średnicy 18 oraz 14 cm. Dodatkowo plusem będzie taśma foliowa do wyłożenia boku tortownicy.
W przepisie rzecz jasna wykorzystane są makaroiniki do dekoracji na które przepis znajdziecie również na blogu: https://ciastecznik.pl/recipe/makaroniki-pomaranczowe/ oraz przepis na lemon curd: https://ciastecznik.pl/recipe/lemon-curd/
Ciasto składa się z następujących elementów:
- polewa lustrzana
- mus z białej czekolady
- żelka truskawkowo-jeżynowa
- beza orzechowa
- biszkopt cytrynowy
- chrupiący spód z mlecznej czekolady i ryżu preparowanego
Kroki
1
Zrobione
|
ŻelkaPłaską deskę obłóż folią spożywczą i wstaw razem z rantem 14 cm do zamrażarki. Owoce wraz z sokiem z cytryny powoli rozgotuj na niewielkim ogniu i pozostaw do lekkiego schłodzenia. Przelej owoce do zmrożonego rantu położonego na desce i wstaw do zamrażarki na 3 godziny. |
2
Zrobione
|
Beza orzechowaBiałko ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodawaj po 1 łyżce cukru. |
3
Zrobione
|
BiszkoptRozpuść masło w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Odstaw do wystygnięcia na bok. Jajko ubij razem z cukrem na jasną i puszystą masę (koło 5 minut miksowania). Dodaj 1 łyżkę ubitego białka do masła i wymieszaj. Do ubitych białek z cukrem dodaj przesianą mąkę oraz skórkę z cytryny i całość delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj wszystko do momentu połączenia składników. Wypiecz biszkopt o średnicy 18 stopni w temperaturze 170 stopni w razie potrzeby zetnij wierzch po upieczeniu by wyrównać. Przed użyciem dobrze wystudź biszkopt. |
4
Zrobione
|
MusPłatki kukurydziane namocz w mleku przez około 20 minut, a następnie przelej przez sito i odciśnij nadmiar mleka z płatków. Żelatynę rozpuść w 50 g zimnej wody i odstaw na bok do napęcznienia. |
5
Zrobione
|
SkładaniePodobnie jak w przypadku żelki rant o średnicy 18 cm dobrze jest wcześniej trzymać przez 1 godzinę w zamrażarce. Wyłóż środek rantu taśmą przeźroczystą i wlej mus do formy. Zanurz żelkę, następnie bezę a na samej górze połóż biszkopt cytrynowy. Wstaw całość do zamrażarki najlepiej na całą noc. |
6
Zrobione
|
PolewaŻelatynę zalej 60 g zimnej wody, i odstaw na bok do napęcznienia. Syrop glukozowy, wodę oraz cukier zagotuj do temperatury 108 stopni. Zdejmij z palnika i dodaj mleko skondensowane. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj żelatynę oraz białą czekoladę i odstaw na bok na 2 minuty. Całość zblenduj na niskich obrotach i dodaj barwnik i ponownie całość zblenduj. |
7
Zrobione
|
ChrupkaRozpuść czekoladę i wymieszaj ją z ryżem preparowanym. Rant o średnicy 18 cm wypełnij równomiernie czekoladą z ryżem i odstaw do stężenia do lodówki. |
8
Zrobione
|
SkładanieDobrze zmrożony tort połóż na kratce i oblej równomiernie polewą schłodzoną do temperatury 40 stopni. Przełóż torcik na chrupkę i udekoruj makaronikami i ew. chrupkami corn flakes pomalowanymi na złoto. |
Komentarz Ukryj komentarze
Szkoda, że nie ma zdjęcia przekroju tortu, bo zapewne wygląda znakomicie 😉