Jeżeli nie lubicie rabarbaru poszukajcie w sklepie innych owoców również świetnie się nadadzą.
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem to chyba moje ulubione ciasto, w ogóle uwielbiam wszelkie ciasta z owocami! Po co się upychać kremem gdy takie pyszności są dostępne na wyciągnięcie ręki.
Jednak zanim przejdziemy do przepisu chciałbym rozwiać parę wątpliwości. Czy rabarbar szkodzi?
Rabarbar zawiera w sobie kwas szczawiowy w związku z czym może dojść do rozwoju kamicy nerkowej, oraz wypłukania wapna z kości. Jednak szczawiany zawiera również szpinak jak i figi. Problem tkwi w tym, że to niestety przecudowny rabarbar ma złą renomę 🙁
Jednak pomimo wszystko rabarbar ma również pozytywny wpływ na nasz organizm. Rabarbar jest bogaty w witaminę C,E oraz A. Dostarczamy do naszego organizmu sporo fosforu i potasu, jest bogaty w błonnik no i ma działanie również przeczyszczające. Jeżeli zatem zdecydujecie się na detox to detox z ciastem rabarbarowym jak znalazł 😀
W internecie znajdziecie też informację o tym, że rabarbar szkodzi mężczyznom, po części jest to prawda ponieważ obniża on ilość testosteronu w organizmie.
Rabarbar posiada również właściwości antyrakowe, antyalergiczne i wpływa korzystnie na funkcjowanie układu krwionośnego.
Czy dalej się obawiacie rabarbaru? Jeżeli tak to zamieńcie go na truskawki :))
1
Zrobione
|
Kruche ciastoSkładniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. |
2
Zrobione
|
Ciasto jogurtoweMąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie. |
3
Zrobione
|
W osobnej misce zmiksuj razem jajka, cukier, jogurt naturalny oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj całość przez około 5 minut. |
4
Zrobione
|
Rabarbar dobrze umyj by pozbyć się piachu. Pokrój go w 1 cm kostkę i zasyp cukrem by puścił soki. Ja zasypałem go 3 łyżkami cukru, jeżeli preferujecie bardziej kwaskowate ciasto dajcie tylko 1 łyżkę. |
5
Zrobione
|
PieczenieCiasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją termoobieg i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. |