Zdrowie to podstawa, a z tymi batonami możecie zrobić 1 krok w tym kierunku.
Gdy każdy z Nas wyczerpał już swoje świąteczne resztki, no to czas zrobić coś nowego. Może nie całkiem fit, ale na pewno będzie to miła odmiana po świątecznej, kalorycznej kuchni. Tym razem batonik owsiano-ryżowy. Dobry na początek dnia w pracy.
1
Zrobione
|
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłóż brytfankę papierem do pieczenia, a następnie na wierzch rozsyp, orzechy, len i płatki owsiane. Podpiecz całość w piekarniku przez około 9 min. Na koniec przesyp całość do dużej miski. |
2
Zrobione
|
Na małym ogniu rozpuść masło, brązowy cukier oraz miód. Dodaj 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Uzyskaj konsystencję karmelu, czyli doprowadź cukier do całkowitego rozpuszczenia. Powinno to zająć około 5 min. |
3
Zrobione
|
Rozpuszczone masło wlej do dużej miski z orzechami, dodaj dmuchany ryż, suszoną żurawinę oraz kropelki czekoladowe. Całość wymieszaj dokładnie aby masło z cukrem i miodem dobrze skleiło całość. |
4
Zrobione
|
Na papierze do pieczenia wyłóż przygotowaną masę i rozprowadź tak mniej więcej na wysokość 2 cm. Przy użyciu noża i papieru do pieczenia uformuj brzegi tak, by powstał prostokąt. Na samą górę połóż ponownie papier do pieczenia i całość dociśnij deską do krojenia. Pozostaw na 2 – 3 godziny aby masa stwardniała. Po wystudzenia przy użyciu noża podziel całość na 12 kawałków. |
5
Zrobione
|
Składniki wykorzystane w tych batonach mogą być przez Was dowolnie zmieniane. Można np. zamiast orzechów makadamia użyć orzechów włoskich. Zamiast pini świetnie też sprawdzi się słonecznik, a jak ktoś nie lubi żurawiny można użyć rodzynek królewskich. |