Składniki
-
Biszkopt
-
6 szt. jajka
-
120 g cukier
-
160 g mąka pszenna
-
45 g masło
-
Krem
-
600 g śmietana 36%
-
5 g żelatyna
-
25 g zimna woda
-
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
-
Krem do obłożenia
-
250 g mascarpone
-
100 g biała czekolada
-
Dodatkowo
-
1 szkl. beza
-
100 g wydrylowane wiśnienajlepiej frużelina wiśniowa
-
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Wskazówki
Tort z bezą
Tort z bezą to ciasto przygotowane na urodziny mojej siostrzenicy. Jako, że dzieci są dość kapryśne i uwielbiają ogromną ilość cukru to wybór padł na tort z bezą. Nie chciałem używać masy cukrowej, która wprawdzie tworzy genialne kompozycje jednak jest mało smaczna (nie to co beza!). Co w środku? No w sumie nic nadzwyczajnego, lecz sprawdzone smaki. Krem śmietanowy z dodatkiem ekstraktu waniliowego, oraz frużelina wiśniowa domowej roboty. Tort udekorowałem właśnie chrupiącą bezą oraz otynkowałem mascarpone z biała czekoladą.
Zapytacie się co jest na górze? A no na górze jest moja 1 figurka z masy cukrowej – różowy lisek (tylko taki barwnik miałem :D).
W sumie tort miał całkowicie inaczej wyglądać, być udekorowany falbanką z różowej masy cukrowej, ale wszystko pod wpływem wilgoci w lodówce popłynęło – rada: wilgoć + masa cukrowa = dekoracja na półce w lodówce. Ci nieco bardziej uważni zauważą, ze spod bezy przebija się jeszcze różowy kolor z masy cukrowej, który nieco zabarwił wierzch tortu.
Wracając do tego słodziutkiego liska. Zastanawiacie się pewnie jak go wykonać. Mam dla Was drobną podpowiedź, bo sam też korzystałem z instrukcji w internecie. Zdjęcia pochodzą z strony http://crumbavenue.com/tutorials/fox
Zaczynając od początku: Autorka rekomenduje specjalistyczny sprzęt do tego celu (ja takiego w domu rzecz jasna nie posiadam). Użyłem zwykłego wałka, dobrze umytego i osuszonego, wykałaczek, patyczka po lodach, białej masy cukrowej oraz czarnej (z 300 g białej i 40 g czarnej).
Jak widzicie trochę zabawy z figurką jest, jednak radość z wykonania własnoręcznie takiego słodziaka jest nieopisana (mówię tu o mojej radości a nie siostrzenicy, dla której to był słodki element do zjedzenia xD)
Zatem rozpocznijmy pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptJajka połącz z cukrem i zmiksuj na jasną i puszystą masę (powinno to zająć około 10 minut). W międzyczasie rozpuść masło w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, i odstaw do wystygnięcia. Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodaj łyżkę do masła i wymieszaj. |
2
Zrobione
|
KremŻelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok. |
3
Zrobione
|
FrużelinaFrużelina do przygotowania opcjonalnie jeżeli posiadacie domowe wiśnie w zalewie. |
4
Zrobione
|
Upieczone biszkopty przekrój na 2 części. Powinny powstać 4 blaty. Każdy z nich nasącz alkoholem lub wodą z cukrem (moja babcia tak robiła :)). Dolną warstwę tortu posmaruj kremem. Nałóż na wierzch 1 blat ciasta. |
5
Zrobione
|
Krem z mascarponeRozpuść białą czekoladę i ciągle miksując mascarpone dodawaj cienkim strumieniem czekoladę. |
6
Zrobione
|
Obłóż tort kremem z mascarpone. Z wierzchu udekoruj bezikami oraz figurką z masy cukrowej. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Biszkopt bez proszku do pieczenia? Słabo mi wyrosło raczej nie będzie co przekrawać
Niemalże wszystkie moje biszkopty są bez proszku do pieczenia 🙂 wyrastają niesamowicie. Na blogu znajdziesz również przepis na sam biszkopt i zobacz jak pięknie wygląda 😉 może za długo mieszałaś gdy dodałaś mąkę?