Składniki
-
250 g mak
-
1,25 l mleko
-
4 łyżki miód
-
2 szt. laska cynamonowa
-
50 g masło
-
1/2 szkl. rodzynki
-
1/2 szkl. wiórki kokosowe
-
100 g orzechy włoskie
-
1 średnia chałka
Wskazówki
Makówki
Jeszcze grudnia nie ma, ale wiem, że część z Was nastawiła już pierniki i pięknie dojrzewają do świąt. Ja swój nastawiłem jakieś 2 tygodnie temu i teraz cierpliwie czekam. Na bloga na pewno trafi przepis na jakieś pyszne ciasto piernikowe i wydaje mi się, że będzie to wspaniała w smaku kostka piernikowa z marcepanem i konfiturą pomarańczową.
Jakie potrawy kojarzy mi się ze świętami jeszcze? Makówki! Zapewne nie każdy z Was zna makówki. Jest to jedna z śląskich potraw, które trafiają na Nasze świąteczne stoły. U niektórych będzie to kutia, u innych moczka, a u mnie będą to makówki. Jest to trochę taki makowiec, bo w bardzo podobny sposób jest przygotowany farsz. W makówkach natomiast zamiast ciasta kruchego znajdziecie chałkę.
W zależności od domu, makówki były inaczej przygotowywane. Gdzieniegdzie była to zwykła bułka namaczana w mleku. Była też i chałka, lecz z gęstszą masą makową. U mnie w domu zawsze mak był gotowany w dużej ilości mleka, a następnie wylewany na słodką bułkę (chałkę). Deser był odstawiany na 1 dzień do lodówki by bułka „się przegryzła” i lekko namiękła. Po kolacji wigilijnej zawsze musiało być miejsce na makówki! Chyba jak i u większości były one podawane w misce, na zdjęciu akurat jest miska z www.ambition.pl z kolekcji Costa. Jest ona dosyć spora (24 cm) dzięki czemu nadaje się również jako naczynie na sałatkę, czy ziemniaki.
Kroki
1
Zrobione
|
Przygotowanie makuMak należy sparzyć wrzątkiem by nie był gorzki. Ważne jest by skosztować mak przed użyciem czy przypadkiem nie jest gorzki (czasem się zdarza, że w opakowaniu jest stary mak). Po zalaniu i odcedzeniu maku wrzątkiem należy poczekać aż on wyschnie i wtedy go zmielić. Jeżeli chcecie możecie kupić gotowy mak mielony. |
2
Zrobione
|
Do średniej wielkości garnka wlejcie mleko i dodajcie laski cynamonu. Gotujcie przez około 5 minut. Dodajcie do garnka zmielony mak, orzechy, miód, rodzynki oraz masło. Całość gotujcie przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliło do dna. Na koniec dodajcie wiórki kokosowe i gotujcie jeszcze przez 3 minuty. |
3
Zrobione
|
Na dnie głębokiego naczynie umieśćcie chałkę (ja akurat mam swoją ulubioną miskę z Ambition). Przy pomocy chochelki wylejcie na wierzch warstwę maku, by przykryła dół. Następnie ułóżcie kolejną warstwę chałki i ponownie zalejcie masą makową. Udekorujcie z wierzchu deser kokosem, orzechami bądź skórką pomarańczową. |