Składniki
-
Ciasto
-
1 szkl. zimna woda
-
1,5 szkl. mąka pszenna
-
2 łyżki cukier
-
6 szt. jajka
-
szczypta sól
-
120 g masło
-
Krem
-
200 g masło
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
3 szkl. mleko
-
1/2 szkl. cukier
-
Kruszonka
-
100 g masło
-
100 g cukier
-
200 g mąka pszenna
Wskazówki
Karpatka z kruszonką
Karpatka z kruszonką jest 3 przepisem na moim blogu, i jednocześnie kolejną modyfikacją tego tradycyjnego ciasta. Na blogu znajdziecie jeszcze przepis na tradycyjną karpatkę oraz karpatkę czekoladową. Ta wersja wg mnie jest najsmaczniejsza. Z calym szacunkiem dla każdej mamy i babci, które robiły zwykłą karpatkę. Jednak karpatkę z kruszonką muszą przygotować obligatoryjnie! To ciasto wg mnie smakuje fenomenalnie i na pewno zasmakuje każdemu karpatkożercy.
Co mnie zainspirowało do przygotowania tego ciasta? Francuskie cukiernictwo – to jest odpowiedź, ponieważ piękne francuskie ptysie są właśnie z kruszonką. Czy przepis jest skomplikowany w wykonaniu? Absolutnie NIE! Efekt końcowy zdecydowanie będzie się różnił od zwykłej karpatki (mniej falista góra) jednak wart poświęcenia.
Jakie rady podczas pieczenia karpatki? Karpatkę pieczemy w wysokiej temperaturze ponieważ musimy odparować wodę z ciasta parzonego!
Co może nie wyjść? Moją największą bolączką zawsze był krem na bazie masła. Bardzo łatwo dało się go zwarzyć i tracił na aksamitności. Musimy pamiętać zatem o podstawowej rzeczy. Temepratura budyniu musi być bardzo podobna do temperatury masła. Jeżeli dodamy do ciepłego/w temp. pokojowej masła, budyń wyciągnięty z lodówki, no to mamy sporą szansę, że coś się spiep..y.
Nie dajmy się zatem grudkowatym kremom i przygotujmy wspaniałą karpatkę!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoW garnku zagotuj wodę z masłem, a następnie je rozpuść. Zmniejsz siłę palnika by nic się nie przypaliło. Do masła i wody dodaj mąkę, i "smaż" ciasto w garnku przez 4-5 minut. Mieszaj je dość często, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Pilnuj by ciasto się nie przypaliło do garnka. Zdejmij ciasto z ognia i odstaw do ostygnięcia. |
2
Zrobione
|
Ciasto c.d.Przy użyciu miksera dodawaj po 1 jajku cały czas mieszając. Blachę o wymiarach 27x34 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Rozłóż połowę ciasta na blaszce i rozprowadź przy pomocy szpatułki, tak by powstała cienka warstwa. Najlepiej szpatułkę cały czas moczyć w ciepłej wodzie by ciasto do niej nie przywierało. |
3
Zrobione
|
KruszonkaUtrzyj kruszonkę z podanych składników. Możesz rozgnieść ją widelcem jeżeli nie posiadasz robota kuchennego z funkcją szatkowania. |
4
Zrobione
|
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na termoobiegu i piecz przez 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia po upieczeniu na jakieś 15 min. |
5
Zrobione
|
KremW 250 ml mleka (1 szklance) wymieszaj budynie, oraz cukier. Pozostałą część mleka zagotuj. Dodaj budynie do mleka i cały czas mieszaj energicznie by się nie przypalił budyń, gdy budyń będzie już gęsty, zdejmij go z palnika i pozostaw do ostygnięcia. |
6
Zrobione
|
W misce utrzyj masło na jasną masę i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy dodasz już cały budyń do masy, przełóż ją na upieczone ciasto i przykryj kolejnym blatem. Ciasto bardzo dobre smakuje obsypane cukrem pudrem. |