Składniki
-
1 opakowanie ciasto francuskie
-
3 szt. jabłkaszara reneta
-
200 g sok jabłkowy mętny
-
5 g pektyna
-
1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa
-
1/2 szkl. cukier brązowy
-
1/4 łyżeczki imbir
-
2 łyżeczki cynamon
-
1/2 łyzeczki kardamon
-
4 ziarenka ziele angielskie
-
1 łyżka kakao
-
100 g orzechy włoskie
-
50 g rodzynki
-
Dodatkowo
-
1 szt. jajako
Wskazówki
Strudel jabłkowy
Z reguły nie korzystam z kgotowych ciast, jednak widząc pierwszy raz ciasto francuskie z masłem a nie tłuszczem utwardzonym to doszedłem do wniosku że muszę zrobić strudel jabłkowy. Nie wiem czy wy też przeżywacie takei wewnętrzne dylematy jak macie skorzystać z gotowego ciasta. Jeżeli dla Was nie jest to problem to możecie kupić dowolne francuskie ciasto. Ja zdecydowałem się kupić takie, któe posiada masło i nie ma żadnego E czy innego utwardzaczo-utrwalacza. Gdzie kupiłem takie ciasto? Dostałem je w Auchan i do tego za w miarę przystępną ceną – za 1 plaster (okrągłego) ciasta zapłaciłem 4,50 zł.
Wskazówki odnośnie pieczenia – ciasto frnacuskie powinno być dobrze schłodzone i pieczone w wysokiej temperaturze (około 220 – 230 stopni). Warto jest je obsypać np. kakao bądź cukrem pudrem by ono się upiekło i stało się chrupkie a nie zakalcowate.
I myślicie zapewne skoro strudel z gotowego ciasta, to co to za przepis? Otóż! w tym przepisie znajdziecie recepturę na najlepszy farsz do jabłecznika, rolady (strudla?) pod słońcem! Kilka prostych triczków i będzie pychotka na talerzu! Zaczynajmy pieczenie kochani.
Kroki
1
Zrobione
|
FarszDwa jabłka obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj razem z sokiem, przyprawami oraz cukrem (około 10 minut). Dodaj pektynę i gotuj przez około 8 minut. Gdy jabłka się już rozpadną lekko dodaj ostatnie jabłko pokrojone w kostkę. Wymieszaj całość. Wyjmij ziele angielskie i dodaj rodzynki, Calość dokładnie wymieszaj. |
2
Zrobione
|
W malakserze zmiksuj kakao z orzechami włoskimi na mączkę. Obsyp ciasto francuskie orzechami. Na wierzchu ciasta rozprowadź masę jabłkową i zwiń w rulon. W roladzie zrób dziurki by miała którędy ujść para. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piecz przez 30 minut. |
3
Zrobione
|
Roladę wystudzoną obsyp cukrem pudrem. |