A jakie były Wasze największe wpadki kulinarne?
Wiecie, nie każdy przepis kończy się sukcesem. Tak na prawdę dzisiejszy przepis jest następstwem wcześniejszego nieudanego. No cóż, nie każdy jest idealny i każdy ma prawo mieć gorszy dzień. Ważne jest, by każdą naszą porażkę zamienić później na sukces. Dlatego też długo nie rozpaczając nad „rozlazłą” tartą rabarbarową z bezą włoską zrobiłem kruche ciasteczka z cukrem. Prawda jest taka, że tarta była przepyszna, każdy składnik z osobna był cudowny. Niestety ciasto kruche nasiąkło wodą z rabarbaru i po wyciągnięciu z formy zrobiło „klap” na podłogę. 🙂
1
Zrobione
|
Ciasteczka będą kruche dlatego też wyjątkowo (jak to z tym ciastem jest chyba każdy wie) powinny być one z lodówki. |
2
Zrobione
|
Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj ciasto na płaską warstwę o grubości około 4-5 mm. Przy pomocy foremki i kieliszka wykrawaj okrągłe ciasteczka. Posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem,i posyp grubym cukrem. |
3
Zrobione
|
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i piecz przez 8 min (do zrumienienia). Przełóż na kratkę do ostudzenia. Ciastka z początku są miękkie ale potem nabierają kruchości. |