Francuskie makarony powracają. Teraz w nieco innej odsłonie, bardziej pastelowej. Mam nadzieję, że Wam zasmakują.
Makaroniki z orange curd, czyli odmianą lemon curdu, tyle że na bazie pomarańczy a nie cytryny. Chciałem by było czuć już jesień w wypiekach. Prawda jest taka, że to chyba jedna z najprzyjemniejszych pór roku. Słońce daje najpiękniejszą odmianę światła, a wszystko jest takie złote i przyjemne. No, ale wracając do wypieków. Makarony to jeden z trudniejszych deserów do wykonania, ale ta wersja wg. mnie jest zdecydowanie prostsza od tej tradycyjnej i mam nadzieję, że i wam wyjdą przepiękne!
1
Zrobione
|
Jeżeli nie posiadasz zmielonych migdałów, zrób to przy użyciu np młynka do kawy, ja tak zrobiłem. Następnie zmiksuj cukier puder razem z migdałami. Przesiej wszystko przez sitko, by pozbyć się niepożądanych drobinek. |
2
Zrobione
|
Dodaj do zmielonych migdałów 60g białek oraz barwnik i wszystko dokładnie wymieszaj.przy użyciu szpatułki. |
3
Zrobione
|
Do rondelka wlej 50 ml wody i wsyp 150 g cukru. Wszystko wymieszaj i podgrzej, ale pamiętaj! Masy NIE WOLNO mieszać. Musi ona dojść do temperatury 119 stopni C. Ja akurat nie mam termometru cukierniczego więc robiłem to na oko. Czyli powinna się lekko spienić i nabrać konsystencji syropu. |
4
Zrobione
|
Gdy masa zacznie już powoli nabierać pożądanej konsystencji zacznij ubijać 60 g białek z szczyptą soli. |
5
Zrobione
|
Gdy białka będą już ubite dodawaj po łyżce cukru ( z pozostałych 25g ). Ciągle miksuj całość. |
6
Zrobione
|
Zwiększ obroty miksera i wlej wodę z cukrem cieniutkim strumykiem do ubitych białek. Lej do samego środka by nie osadziła się masa na bokach miski. |
7
Zrobione
|
Całość miksuj jeszcze przez 5-7 min. aby temperatura masy opadła tak do 45 stopni C. |
8
Zrobione
|
Dodaj 1/3 białek do masy z migdałów. Wymieszaj, dodaj ponownie 1/3, ponownie wymieszaj i znów dodaj 1/3. |
9
Zrobione
|
Mieszaj tak długo, aż masa zacznie swobodnie opadać z łyżki, strumieniem cienkim. To jest dość istotne by się nie pozbyć nadmiaru powietrza z makaroników i też nie zostawić go zbyt wiele. |
10
Zrobione
|
Przy pomocy szprycy z okrągłą końcówką uformuj niewielkie kopczyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. |
11
Zrobione
|
Następnie uderz blaszką z makaronikami o blat, tak z 3 razy by nadmiar powietrza uciekł. Pozostaw makaroniki do wyschnięcia tak na 20 minut. Wierzch ciastek powinien być suchy i nie powinien przywierać do palca, to oznaka, że możesz je już piec. |
12
Zrobione
|
Makaroniki piecz w temperaturze 160 stopni C przez 12 minut. |
13
Zrobione
|
KremW misce utrzyj masło z cukrem pudrem. |