0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Spód
1 szkl. płatki owsiane
1 szt. banan
100 g herbatniki
3 łyżki syrop klonowy
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Masa serowa
750 g ser półtłusty
2 łyżeczki matcha
2 łyżki mąka pszenna
1 szkl. cukier
4 szt. jajka
2/3 szkl. śmietana 36%
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
3 szt. kiwi

Sernik z kiwi i zieloną herbatą

Niektórzy uwielbiają kiwi inni nienawidzą, a ja Wam powiem szczerze, że najbardziej mnie inspiruje Danuta do pieczenia, bo wymyślam co raz to różniejsze kombinacje ciast, których ona nie nawidzi.

  • 120 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Spód

  • Masa serowa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Są tu jacyś fanatycy sernika? Bo przyznam się szczerze, że nie przepadam za sernikiem i raczej był on skonstruowany z myślą o koleżankach z pracy. Trochę oszukane fit 🙂 bo na spodzie zdecydowanie zdrowym, jednak środek już trochę mniej. Dla każdego coś dobrego.

(Visited 389 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Spód

Prawda jest taka, że sam spód pod ten sernik to nic skomplikowanego. Potrzebna będzie ci forma do pieczenia o średnicy 21 cm. Uprzednio wyłóż sam spód folią aluminiową.
Teraz czas na przygotowanie samego podkładu. Wszystkie składniki połącz razem, zrób to dokładnie bo klejem w tej sytuacji jest banan. Dobrze jest dodać odrobinę soku z cytryny do banana wtedy nie pociemnieje on. Masę przełóż do formy i podpiecz przez 10 min w temperaturze 170 stopni.

2
Zrobione

Masa serowa

Wszystkie składniki po prostu wrzuć do miski i razem zmiksuj aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Dobra rada: nie miksuj zbyt długo, bo nadmiar powietrza w serniku powoduje że po upieczeniu opada on nieco, i wtedy powstaje krater, a tutaj chodzi by był piękny i płaski. Masa powinna być nieco lejąca, bo ten sernik ma niewiele w sobie mąki, więc będzie bardziej sprężysty niż zwarty i zbity.

3
Zrobione

Gdy ukończysz już miksowanie przełóż masę serową na podpieczone ciasto i piecz w temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu) przez co najmniej 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw go jeszcze tak na 30 min w piekarniku z minimalnie uchylonymi drzwiczkami. On pozostając w piekarniku "dochodzi" do siebie. Tak jakby piecze się ale jednak nie :)
Na sam koniec zblenduj 2 kiwi i wysmaruj wierzch ciasta.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Keks tropikalny
następny
Mini serniczki czekoladowe
poprzendi
Keks tropikalny
następny
Mini serniczki czekoladowe

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here