0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto na eklerki
80 g masło
0.5 szkl, zimna woda
2 łyżeczki cukier
120 g mąka pszenna
2 łyżeczki kakao
3 szt. jajka
Krem
100 g biała czekolada
400 g śmietana 30%
1 łyżeczka żelatyna
2 łyżeczki cukier puder
Dekoracja
10 szt. Amaretto ciasteczka
50 g czekolada mleczna

Czekoladowe eklerki

Polewa jest z mlecznej czekolady, jednak równie dobrze możecie użyć gorzkiej bądź cukru pudru.

  • 45 minut
  • Porcji 10
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto na eklerki

  • Krem

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

Czekoladowe eklerki

Przepis prosty, ilość odpowiednia czego więcej chcieć? Czekolady! Kiedyś ciasto parzone (bo tak się nazywa ten rodzaj ciasta wykorzystany przy robieniu eklerek/ptysiów) był dla mnie zagadką. Teraz nie ma nic prostszego do zrobienia niż ciasto parzone na ptysie. Jak to mówią uczyń ze swojej słabości siłę! Jeżeli zatem boicie się ciasta ptysiowego, próbujcie! W jaki sposób próbować? No najlepiej z przepisem na czekoladowe eklerki 🙂 Zawsze jak Wam nie wyjdzie, możecie pójść nakarmić łabędzie (przetestowałem).

Czym różnią się te eklerki od innych? Otóż mają odrobinę kakao, dzięki czemu mają nieco ciemniejszy kolor, krem nie jest zwykły śmietanowy lecz posiada w sobie białą czekoladę. No a do dekoracji użyłem ciasteczek amaretto, jak to powiedziały w pracy dziś koleżanki idealnie do siebie pasuje!

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje ta kombinacja.

(Visited 1 002 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W rondelku podgrzej masło z wodą od czasu do czasu mieszając. Podgrzewaj tak długo, aż masło się rozpuści. Dodaj 2 łyżeczki cukru. Cały czas podgrzewając dodaj mąkę i kakao. Przy użyciu miksera na niskich obrotach wymieszaj wszystko, mniej więcej przez 3 minuty. Odstaw ciasto w chłodne miejsce na 10 minut.

2
Zrobione

Używając miksera zmiksuj ciasto z jajkami, lecz dodawaj je pojedynczo cały czas miksując. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 10 eklerek, w odstępach około 4 cm. Zapiecz całość w piekarniku przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyłącz piekarniku i pozostaw do ostygnięcia przy otwartych drzwiczkach.

3
Zrobione

Krem

Śmietanę zmiksuj na sztywno z dodatkiem cukru pudru. W mikrofalówce bądź kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i pozostaw ją chwilę do ostygnięcia. Dodaj ją do śmietany cienkim strumieniem, cały czas miksując.

4
Zrobione

W miseczce wymieszaj żelatynę z 2 łyżkami wody, odstaw na bok na 5 minut. Następnie rozpuść ją w mikrofalówce (5 sekund) i dodaj do śmietany ponownie cały czas miksując.

5
Zrobione

Eklerki przetnij ostrym nożem, wypełnij kremem, a na górze polej stopioną mleczną czekoladą i połóż na wierzchu ciasteczko amaretto.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Miętowe francuskie makarony
poprzendi
Miętowe francuskie makarony
Chałka
następny
Chałka
Miętowe francuskie makarony
poprzendi
Miętowe francuskie makarony
Chałka
następny
Chałka

Dodaj komentarz