Jeżeli wolicie ciemniejsze wersje, wystarczy że dodacie więcej kakao.
Czy gofry powinny być serwowane tylko w lato? Absolutnie nie! Uwielbiam zapach gofrowego ciasta, a pamiętam że już kilka razy odwiedziłem nasze polskie morze właśnie w okresie zimowym. Zajadałem się tam pysznymi goframi z bitą śmietaną i ciepła frużeliną wiśniową! Po prostu pychota! Wspomnienia zostają, a rzeczywistość nie zawsze pozwala na realizację naszych przyzwyczajeń, dlatego w moim domu zawsze jest gofrownica by móc wracać właśnie do tych wspaniałych wspomnień.
1
Zrobione
|
Pamiętajcie, że gofry to dosyć lekkie ciasto i chrupiące. Nie zawsze po wyjęciu z gofrownicy jest idealne, czasami musi chwilkę odleżeć (dosłownie 30 sekund) by przestało się parzyć w gofrownicy. Życzę Wam smacznego! |
2
Zrobione
|
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną szczypty soli. W misce zmiksuj wszystkie składniki razem. Dodaj do masy białka, najlepiej podzielone na 3 części. Wszystko delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy aż się ładnie zrumienią. |