Składniki
-
Przyprawy do pure
-
2 łyżki cukier muscovado
-
2 łyżeczki cynamon
-
1/4 łyżeczki imbir
-
2 łyżki masło orzechowe
-
1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
-
3/4 szkl. cukier
-
Ciasto
-
425 g pure z dyni
-
3/4 szkl. cukier
-
3 szt. jajka
-
1 łyżeczka soda oczyszczona
-
1 szkl. mleko
-
1/3 szkl. oleju
-
2 szklanki mąka pszenna
-
2 łyzeczki proszek do pieczenia
-
Polewa
-
100 g masło
-
75 g nalewka kawowa
-
3 łyżki kakao
Wskazówki
Babka dyniowa z polewą kawową
Babka dyniowa z polewą czekoladową to 2 skrajne jak dla mnie kombinacje. Dynia za którą nie przepadam i likier kawowy Saska (nie oszukujmy się jest to wódka). Jednak to co mogę Wam powiedzieć, to fakt, że pure dyniowe wyszło mi zajebiste. Miało w sobie tyle aromatu i smaku, że aż w całym domu pachniało. Zaczęło być na prawdę tak jesiennie.
Babka nie jest trudna w wykonaniu i powiedziałbym, że jest to jeden z tych przepisów jednogarnkowych. Metoda stara jak świat, suche do suchych, mokre do mokrych. Jeżeli zatem zapomnicie sposobu wykonania babki to najlepiej zapamiętać tą metodę. W wielu przypadkach jest to bardzo uniwersalny patent.
Babka sama wsobie jest niesamowicie wilgotna i nawet jak miałem ją 2 dni na blacie, to nie wyschła. To jest zaleta domowych wypieków, że prędzej będą czerstwe niż spleśniałe. Uważam, że po tym właśnie poznać dobry wypiek. Jednak nie jesteśmy cudotwórcami i wiadomo, że jak ktoś ma ciasto z śmietaną i dużą ilością płynów to raczej niech nie liczy że ciasto zrobi się czerstwe 😉
Koniec bablaniny, czas pieczenia!
Kroki
1
Zrobione
|
Pure z dyniProponuję by przygotować własne pure z dyni. W tym celu będziecie potrzebować obraną dynię (najlepiej piżmową) i wstawić ją do piekarnika na 40 minut. Upieczoną dynię po upieczeniu zblenduj na pulpę. |
2
Zrobione
|
CiastoMąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej i wymieszaj razem. |
3
Zrobione
|
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą - jeżeli masz super formę z powłoką teflonową nie trzeba tego robić. |
4
Zrobione
|
PolewaW garnuszku rozpuść masło z likierem i kakao. Podgrzewaj przez chwilę aż alkohol wyparuje. Odstaw na bok do wystygnięcia. |