Składniki
-
3 szt. jajka
-
280 g cukier
-
70 g cukier brązowy
-
300 g masło
-
225 ml mleko
-
6 torebek herbatatyp earl grey
-
15 g proszek do pieczenia1 opakowanie
-
360 g mąka pszenna
Wskazówki
Babka herbaciana
W jaki sposób wydobyć maksymalny, herbaciany smak z babki? Najprostszym sposobem byłoby danie drobno zmielonej herbaty, jednak ten sposób mnie nie przekonuje, ze względu na gorycz i pływające wszędzie farfocle…
Infuzja jest rozwiązaniem! Co musicie zrobić? I czym jest infuzja? O tym dowiecie się wkrótce.
Sama infuzja to po części napar z wcześniej namoczonych ziół. Wykorzystamy podobny sposób jednak tym razem namaczać będziemy herbatę i najlepiej w takiej substancji, która dobrze przenosi smak i aromat. A co najlepiej przenosi powyższe elementy? Rzecz jasna tłuszcz! Dlatego też do przygotowania babki wykorzystamy masło i mleko i w nim będziemy moczyć naszą herbatę.
Do przygotowania pysznej herbacianej babki będziecie potrzebować dużej formy, ponieważ ilość ciasta jest dosyć spora. Jeżeli dużej formy nie posiadacie, przygotujcie babkę z połowy składników.
Kroki
1
Zrobione
|
W rondelku rozpuść masło w mleku. Dodaj herbatę i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie wyciśnij całą esencję do mleka. Podgrzej ponownie mleko oraz masło. |
2
Zrobione
|
W misie miksera utrzyj jajka z cukrem i brązowym cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlewaj cienkim strumieniem gorące masło z mlekiem (napar z herbaty). Dodaj do masy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość zmiksuj do połączenia składników. |
3
Zrobione
|
Ciasto przelej do dużej formy na babkę i piecz przez około 40-45 minut, w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. |