Ekskluzywnie wygląda? A może zbyt skomplikowana? Wyobraźcie sobie, że nic bardziej mylnego. Przepis jest stosunkowo prosty w wykonaniu i nie wymaga super umiejętności cukierniczych. Ja zachęcam Was przede wszystkim do wykorzystania poszczególnych elementów w własnych kompozycjach smakowych. Nie musicie zrobić kruchego ciasta z kremem z czarnej porzeczki, może to być mus malinowy, lub z ajerkoniakiem.
Jak sprawić by to było takie równe i dokładne?
Potrzebne będą ranty perforowane, czyli ranty do wypieku ciastek z dziurkami. Dzięki tych dziurkom ciasto oddycha podczas pieczenia i nie ściąga się do środka i jest równomiernie upieczone.
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWszystkie suche składniki na kruche ciasto oraz masło poszatkuj razem na drobną kaszkę. Jeżeli posiadasz robot kuchenny utrzyj je na proch. Na koniec dodaj jajko i zagnieć ciasto do momentu aż się połączy w całość. |
2
Zrobione
|
Krem porzeczkowyZagotuj czarną porzeczkę z 1/4 szklanki wody. Zblenduj owoce i przetrzyj przez sito. |
3
Zrobione
|
Krem cytrynowyŻółtka zmiksuj z cukrem oraz mąką kukurydzianą. Ciągle miksuj żółtka i wlej gorące mleko (cienkim strumieniem). Przełóż masę do garnuszka i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj do masy skórkę cytrynową oraz sok z cytrynowy. Całość wymieszaj energicznie. Do schłodzonej masy dodaj masło i zmiksuj całość. |
4
Zrobione
|
SkładanieTartę wypełnij kremem z czarnej porzeczki. Na wierzch połóż ciastko i ułóż naprzemiennie maliny z wyszprycowanym kremem cytrynowym. Na wierzch połóż kruche ciasto z otworem. |