Starajcie się wyciskać szprycą jak najbardziej płaskie bezy by tworzyły ładne spodeczki
Bezy z kremem z mango, to coś lekkiego i trochę orzeźwiającego. Ze względu na krem raczej się nie nadaję do przetrzymywania na zewnątrz domu, w temperaturze 25 stopni. Jednak sprawdzą się idealnie jako popołudniowy deser do kawy po obiedzie.
Bezy bym mógł nazwać francuskie kłamstewka, bo wyglądem miały nieco przypominać francuskie makarony (przepis znajdziecie na nie o tutaj). Podobnie jak te popularne ciasteczka, bezy są przełożone kremem z mango i udekorowane listkiem mięty by przełamać wszechobecną słodycz. Nie są trudne w wykonaniu, składniki są nieco zaskakuję, ale jestem pewien, że Wam się uda je przygotować!
1
Zrobione
|
BezyW misie miksera ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Do ciągle ubijanych białek dodawaj po 1 łyżce mąki co 1 minutę mniej więcej. Najważniejsze jest to by krem po roztarciu między palcami nie miał wyczuwalnych grudek cukru. Gdy beza będzie już ubita dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksuj maksymalnie przez 10 sekund. Bezy wyciskaj przy pomocy szprycy z okrągłą końcówką. Staraj się uformować jak najbardziej płaskie bezy, o średnicy około 4 cm i wysokości maksymalnie 1 cm. |
2
Zrobione
|
KremMango zblenduj i przetrzyj przez sito. Przygotuj teraz żelatynę: w miseczce wymieszaj 1 łyżkę zimnej wody z 1,5 łyżeczki żelatyny. Odstaw na 5 minut. Po tym czasie rozpuść żelatynę i dodaj ją do mango. Całość wymieszaj dokładnie. |
3
Zrobione
|
Wystudzone bezy udekoruj z wierzchu końcówką bezy, która ci została z przygotowania bezików i wbij tam listek mięty. Bezy nafaszeruj kremem z mango no i gotowe! |