Lato sugerowałoby, aby unikać ciast z kremem, ale to jest inne. Jest lekkie i krem również nie poddaje się temperaturze, a nawet jak odrobinę się stopi to tylko na korzyść dla ciasta.
To ciasto to też jedno ze starszych u mnie w domu, często pojawiało się na stole podczas imprez ze względu na prostotę wykonania i cudowny smak. Ja nieco zmieniłem recepturę, z uwagi na zbyt słodki krem więc dodałem nieco mniej cukru. Jest to porcja na dużą blachę i ładnie się prezentuje podczas jesiennych imprez. Zdecydowanie powinniście wypróbować ten przepis jeżeli nie przepadacie za kremami maślanymi, tutaj jest akurat budyniowy z miłym dodatkiem.
1
Zrobione
|
Biszkopt1. Białka ubij na sztywną pianę (powinny być w temperaturze pokojowej), gdy będą już ubite dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego. Masa powinna być błyszcząca. |
2
Zrobione
|
Krem1. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją, przy czym dodaj 100 ml mleka mniej niż przewiduje przepis. Powinien być mocno gęsty, no i nie słodź go. |
3
Zrobione
|
Posypka1. Rozpuść masło w mikrofalówce bądź na niewielkim ogniu. Powinno się tylko stopić a nie podgrzać. |
4
Zrobione
|
Teraz przygotujemy całe ciasto. Biszkopt przekrój na pół wzdłuż. Przełóż go kremem w ilości 3/4 posiadanej masy. Nałóż na wierzch resztę kremu i pokrusz posypkę. |