Składniki
-
Brownie
-
100 g masło
-
2 sztuki jajka
-
200 g czekolada gorzka
-
100 g cukier
-
1,5 szt. jabłka
-
0.5 szkl. cydr
-
100 g mąka pszenna
-
Krem
-
150 g czekolada gorzka
-
2 łyżki masło
-
100 g śmietana 36%
-
4 łyżki cukier
-
Mus czekoladowy
-
1 puszka mleko kokosowe
-
50 g czekolada mleczna
-
50 g cukier puder
-
250 g mascarpone
-
Polewa czekoladowa
-
65 g kakao
-
120 g śmietana 36%
-
200 g cukier
-
50 g czekolada gorzka
Wskazówki
Brownie z sadu
Brownie z sadu to nieco zmodyfikowany przepis, który przygotowałem do 1 odcinka Bake Off – Ale Ciacho! Oczywiście zmodyfikowałem i tak już wymyślny przepis po sugestiach jurorów. Rzecz jasna takich rzeczy zrobić w programie już nie mogę no bo jak. Przecież było już po fakcie?!
Założenie było takie by moje ciasto wraz z każdą warstwą stawało się co raz lżejsze. Zaczynać się ma od wytrawnego brownie, następnie przechodzić przez mocny i zwarty krem paryski a na końcu mus czekoladowy na bazie mleka kokosowego.
Postaram się z Wami podzielić swoimi wspomnieniami z programu, póki je jeszcze pamiętam bo już niebawem wszystko zapomnę… no tak, skleroza to mi obca nie jest. Podczas konkurencji technicznej czytałem chyba przepis 30 razy, a podczas rozmów zapominałem co chwilę temu przeczytałem! Chciałem powiedzieć Wam, że konkurencje techniczne to nie tylko przepis napisany na kartce, ale też pełno nieścisłości! O tak! To wszystko celowo, by nie było zbyt prosto…
Zaczynając od początku, ja i 11 wspaniałych ludzi! Każdy z nich z innymi umiejętnościami i innym podejściem do życia. Piotr to dla mnie niesamowity dzieciak! Wyobraźcie sobie, że ma 18 lat i robi takie rzeczy o których ja nawet nie śniłem w jego wieku. Monika, dla mnie przykład niesamowitej pozytywnej energii! To dzięki niej wyrabiam się w czasie, no bo nadaje ona takie tempo, że wszyscy są daleko w tyle a ona już prawie kończy.
Kroki
1
Zrobione
|
BrownieCzekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce (co 30 sekund mieszając całość). Przestudź lekko. Jajka z połową zredukowanego cydru roztrzep w osobnej misce, wlej je cienkim strumieniem do masy czekoladowej ciągle mieszając. Dodaj cukier oraz przesianą mąkę. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłka pokrój w większą kostkę i podsmaż na patelni z cydrem, przestudź i dodaj do ciasta. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. |
2
Zrobione
|
Krem czekoladowyŚmietanę podgrzej, lecz nie doprowadź do zagotowania. Rozpuść w niej stopniowo czekoladę, do jeszcze ciepłej masy dodaj masło i wszystko wymieszaj. Powinno się uzyskać błyszczącą czekoladową masę. Wstaw do lodówki na około godzinę by dobrze się schłodziło. Ubij następnie do uzyskania konsystencji kremu. |
3
Zrobione
|
MusMleko kokosowe podgrzej i zredukuj z nadmiaru wody. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Gdy mleko będzie schłodzone wymieszaj je z roztopioną czekoladą, cukrem pudrem i zmiksuj razem z mascarpone. |
4
Zrobione
|
Polewa czekoladowaWszystkie składniki razem podgrzej i zmiksuj blenderem. Przecedź przez sito. |
5
Zrobione
|
SkładanieNa brownie wyłóż krem czekoladowy, schłódź w lodówce. Na samą górę połóż mus i wstaw do zamrażarki na godzinę. Polej ciasto polewą czekoladową. Udekoruj czekoladą i owocami. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Ciacho wygląda obłędnie?Mam tylko pytanie jaką dużą formę do pieczenia browni pan użył?
Ja użyłem formy o rozmiarze 20 cm