Jeżeli chcesz zmienić nieco smak ciasta dodaj odrobinę kakao. Stanie się ono nieco bardziej wytrawne.
Budyniowy puch z rabarbarem to inna wersja wcześniejszego ciasta kruchego z budyniem i malinami. Sezon na rabarbar już się kończy więc chciałem Was poratować jeszcze 1 ciastem, które idealnie się sprawdza w te upały. Dochodzę do wniosku, że ciasta które były robione 20 lat temu mają swój urok i pewien swój balans smakowy. Mogę powiedzieć ze 100% odpowiedzialnością, że takich ciast nie dostaniecie w cukierni a jest to domowa robota i smak na najwyższym poziomie!
Nie wiem czy jestem obiektywny ponieważ uwielbiam kruche ciasto, kruszonkę i rabarbar a to ciasto akurat posiada te wszystkie składniki. Mam nadzieję, że zdecydujecie się je zrobić samodzielnie na najbliższy weekend.
Ciasto jest zmodyfikowaną wersja przepisu z mojej strony https://ciastecznik.pl/recipe/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka/
1
Zrobione
|
Ciasto krucheWszystkie składniki do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne. Masło, cukier puder, żółtka oraz mąkę poszatkuj razem na drobną kaszkę i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu formę o wymiarach 23x31 wyłóż papierem do pieczenia i na dno rozłóż 2/3 ciasta kruchego. Pozostałą część ciasta wstaw do zamrażarki. |
2
Zrobione
|
Przygotowanie rabarbaruRabarbar dobrze umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Obsyp całość mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Jeżeli rabarbar jest suchy dodaj 1 łyżkę cukru puści soki. Odstaw na bok rabarbar |
3
Zrobione
|
MasaBiałka ubij na sztywną pianę i dodawaj po łyżce cukru pudru ciągle miksując. Następnie zmniejszając obroty do bardzo niskich dodaj budyń w proszku i miksuj do połączenia się składników. Ciągle miksując wlej olej cienkim strumieniem. |
4
Zrobione
|
Przygotowanie całościNa podpieczone kruche ciasto wyłóż masę z bezy i budyniu. Rozsyp na wierzchu rabarbar i na tarce z grubymi okami zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni z opcją termoobieg. |