Od dłuższego czasu mam bzika na punkcie pieczywa. Powiem Wam szczerze, że pokochałem pieczenie chleba i to uczucie mnie już chyba nigdy nie opuści. Uwielbiam zapach zakwasu, uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba i uwielbiam zapach mąki. Chciałbym z Wami się podzielić przepisem na cudowny i pyszny chleb, który powinien się charakteryzować chrupiącą skórką i cudownym miękkiszem.
Co powinien posiadać każdy domowy piekarz? Oto kilka praktycznych porad na wyposażenie swojej domowej piekarni. Gwarantuję Wam, że jak już skosztujecie chleba domowego nie będziecie chcieli jeść żadnego innego.
Jak sami widzicie zbyt wielu elementów nie potrzeba do przygotowania domowego chleba a ich koszt nie jest zbyt duży. Koszyk rozrostowy to około 15 zł i resztę dostaniecie za piątaka.
Jak materiały już posiadacie to warto przygotować zakwas, czyli co? Przechodzimy do przepisu?
1
Zrobione
|
ZakwasZakwas wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania a wymaga jedynie czasu i cierpliwości oraz systematyczności. Celowo nie podałem ilości składników do przygotowania zakwasu ponieważ codziennie będzie karmiony i po pewnym czasie mniejszą ilością. |
2
Zrobione
|
Zakwas właściwy |
3
Zrobione
|
ChlebZakwas wlaściwy wymieszaj z resztą składników ręcznie bądź przy użyciu miksera z hakierm do wyrabiania ciasta. |
4
Zrobione
|
Chleb |
5
Zrobione
|
PieczenieMoment parowania pieca jest jednym z najważniejszych momentów podczas przygotowania chleba. Ważna jest odpowiednia wilgotność piekarnika podczas pieczenia. Mi robotę ułatwił piekarnik Electrolux z funkcją SteamBake. Wlałem 100 ml wody do piekarnika i włączyłem opcję pieczenia z parą. Oszczędziło mi to pryskania spryskiwaczem bocznych ścianek pieca. |
6
Zrobione
|
Pieczenie c.d. |