Pamiętam, że sceptycznie podchodziłem do tego ciasta, jednak gdy je skosztowałem zmieniłem całkowicie zdanie.
Jak przypuszczam niemalże wszyscy to ciasto kojarzą. Ja przyznam się szczerze, że moje podniebienie dowiedziało się o nim jakieś 4 lata temu. Nie byłem o tyle zaskoczony smakiem ciasta, co przepyszną polewą czekoladową. Niestety tutaj jej nie ma (taki o psikus :)), tajna receptura pewnej babci. Jednak mam nadzieję, że samo ciasto wam zasmakuje.
1
Zrobione
|
Składniki na 1 z 2 porcji (forma o wymiarach 23x33 cm)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całe jajka rozetrzyj w misce wraz z cukrem. Marchew startą na drobnych oczkach dodaj do jajek i cukru. Następnie dodaj oliwę, oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Całość wymieszaj, a na koniec dodaj ekstrakt z migdałów, cały czas mieszając. |
2
Zrobione
|
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na około 40-45 minut. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Przepraszam ale nie dopatrzyłam się w wykonaniu sposobu zastosowania powideł śliwkowych …. czy można prosić o podpowiedź?
Powidłami jest przełożone ciasto tak jak na zdjęciu widać 🙂 nie jest to konieczne