0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
200 g biała czekolada
4 szt. jajka
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
1,5 szkl. mąka pszenna
1 szkl. cukier brązowy
1 szt. sok z cytryny z 1 cytryny
1 szt. skórka z cytryny z 1 cytryny
Krem
250 g śmietana 36%
1 łyżka cukier puder
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
25 g makaroniki może być beza pokruszona

Ciasto skorupka

Bazę, czyli ciasto możecie wykorzystać również jako biszkopt do tortu.

  • 60 minut
  • Porcji 16
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Ciasto skorupka

Ciasto skorupka to moja taka wariacja na temat tego co w domu znalazłem. Każdy z Was ma inne składniki w lodówce a na pewno są takie których macie sporo. Niektórzy posiadają w lodówce 10 puszek pomidorów w puszce, inni mają 10 słoików ogórków a ja mam 10 tabliczek czekolady. Dlatego też ciasto skorupka jest na bazie białej czekolady, nie ma w sobie masła ( o chwała za to, bo teraz cena masła jest kosmiczna), i jest lekko chrupiąca z wierzchu.

Na samą górę rozsypałem makaroniki 2 sortu 😉 czyli takie, które nie były na tyle ładne by je złożyć w całość. Jak pewnie wiecie nie każdy jest idealny i nie zawsze mi makaroniki wychodzą!

(Visited 732 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Lekko przestudzoną dodaj do jajek i wymieszaj dokładnie.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko wymieszaj.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm i piecz w temperaturze 170 stopnie na termoobiegu przez około 30 minut.
Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

2
Zrobione

Krem

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Przełóż ją na wierzch wystudzonego ciasta.

3
Zrobione

Ciasto udekoruj pokruszonymi makaronikami bądź bezami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tarta brownie
poprzendi
Tarta brownie
Jabłecznik z ciastem półfrancuskim
następny
Jabłecznik z ciastem półfrancuskim
Tarta brownie
poprzendi
Tarta brownie
Jabłecznik z ciastem półfrancuskim
następny
Jabłecznik z ciastem półfrancuskim

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here