Składniki
-
2 białka białka
-
170 g cukier drobny
-
250 g mielone migdały
-
1 łyżka cynamon
Wskazówki
Święta już coraz bliżej więc najwyższy czas coś dodać, tak aby każdy z Was mógł również się do nich wcześniej przygotować. Cynamonowe gwiazdki są bożonarodzeniowym przysmakiem ze Szwabii. Dzięki temu że piecze się je w niskiej temperaturze wierzch z białek jest biały i chrupiący.
Kroki
1
Zrobione
|
Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Dodawaj kolejno cukier łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie już lśniąca i jednolita, zabierz z niej 40 g i odstaw na bok. Do większej części białek dodaj cynamon i mielone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj jednak powoli, by masa nie straciła za dużo powietrza. Gdy wszystko się już połączy przełóż ciasto do miski wyłożonej folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. |
2
Zrobione
|
Kolejnym etapem jest rozwałkowanie ciasta na blacie podsypanym cukrem pudrem. Rozwałkuj je na grubość mniej więcej 1 cm. Wytnij przy użyciu foremki gwiazdki a następnie posmaruj je z wierzchu wcześniej odstawionymi białkami. |
3
Zrobione
|
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni i piec ciastka przez około 20-25 minut. Pilnuj aby lukier na wierzchu nie zrobił się żółty. Gdy ciastka się już upieką zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie można przełożyć je na kratkę do ostudzenia. |