Coś niesamowicie orzeźwiającego i delikatnego w smaku! Cytrynowy tort musowy to najnowszy tort typu entremet, który znajdziecie na blogu w zakładce NOWOCZESNE CUKIERNICTWO. Wspaniałe smaki w tym torcie zawdzięczam Limmi – który zawiera sok z cytryn. Limmi możecie kupić w : sklepy tradycyjne w całej Polsce oraz w Makro C&C, Selgros, E.Leclerc, Intermarche, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum i sklepy internetowe np. frisco.pl
Sam tort musowy, nie jest aż tak bardzo kwaśny, lecz uważam, że został idealnie zbalansowany smakowo. Jest lekko kwaśny i jednocześnie słodki z powodu białej czekolady. Jagody tutaj idealnie pasują, bo sam smak jagód ciężko jest wydobyć a tutaj akurat jest cudownie wydobywany.
Zacznimy zatem nasze kilkudniowe przygotowanie deseru typu entremet!
1
Zrobione
|
Insert jagodowy150 g jagód zagotuj z wodą i sokiem z cytryny. Doprowadź do rozgotowania. |
2
Zrobione
|
ChrupkaSkarmelizuj cukier na patelni i dodaj orzechy makadamia. Wymieszaj wszystko dokładnie. Masę przełóż na papier do pieczenia i odstaw do wystygnięcia. Gdy orzechy będą chłodne potrzaskaj je na mniejsze kawałki. |
3
Zrobione
|
BiszkoptCałe jajka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. W międzyczasie rozpuść masło i odstaw na bok do schłodzenia. Gdy masa jajeczna będzie jasna i puszysta, dodaj łyżkę tej masy do roztopionego masła i wymieszaj. |
4
Zrobione
|
Lemon curdSok z cytryny podgrzej z cukrem, mąką kukurydzianą oraz roztrzepanymi jajkami na małym ogniu. Dodaj masło i ponownie wymieszaj trzepaczką Ciągle mieszaj, by masa się nie przypaliła! Gdy masa zgęstnieje zdejmij ją z palnika i przetrzyj przez sito. |
5
Zrobione
|
MusDo gorącego lemon curd dodaj napęczniałą żelatynę, oraz czekoladę. Wszystko wymieszaj dokładnie aż się całość rozpuści. |
6
Zrobione
|
Mirror glazeŻelatynę zalej 60 g zimnej wody i odstaw do napęcznienia na bok. |
7
Zrobione
|
SkładanieStężałą polewę lustrzaną podgrzej do 35 stopni i zblenduj na gładką masę, bez pęcherzyków powietrza. |