Kolejny przepis z brzoskwiniami w puszce,a wy jak podchodzicie do owoców zapuszkowanych?
Nie lubię marnować jedzenia, a z wcześniejszego przepisu została mi prawie połowa puszki brzoskwiń. Zastanawiałem się co by tutaj pasowało, spojrzałem do lodówki i widzę tylko jogurt naturalny. W sumie nie głupie, bo wiosna za oknami już raczej w pełni, więc i ciasta z owocami będą nadchodziły. Lekko orzeźwiające ciasto idealne do kawki.
1
Zrobione
|
Standardowo przypominam o tym, że składniki które będą wykorzystane podczas pieczenia ciasta powinny się znajdować w temperaturze pokojowej przez co najmniej 10-15 min. Dzięki temu ciasto nie będzie zakalcowate, a przy ciastach opartych o jogurt naturalny wcale nie trudno o to. |
2
Zrobione
|
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i szczyptę soli. |
3
Zrobione
|
Jajka ubij z jogurtem naturalnym, ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę. |
4
Zrobione
|
Wymieszaj teraz masę jajeczną z suchymi składnikami, zrób to dokładnie by nie było żadnych grudek. |
5
Zrobione
|
Na tarce zetrzyj całą cytrynę dobrze sparzoną i dodaj do ciasta. Ciągle miksując dodawaj cienkim strumieniem olej. |
6
Zrobione
|
Ciasto przelej do formy (ja użyłem keksówki o długości 34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki brzoskwiń obtocz w mące ziemniaczanej (nie opadną na dno) i rozsyp po wierzchu ciasta. |
7
Zrobione
|
Ciasto piecz po środku piekarnik z termoobiegiem przez około 50 min w temperaturze 190 stopni, |