Składniki
-
Biszkopt czekoladowy
-
160 g mąka pszenna
-
120 g cukier
-
6 szt. jajka
-
20 g kakao
-
40 g masło
-
Krem
-
2 łyżki cukier
-
200 g czekolada gorzka
-
250 g mascarpone
-
500 g śmietana 36%
-
2 łyżki masło
-
Dodatkowo
-
150 g wydrylowane wiśnie
-
1/4 szkl. likier wiśniowy
-
50 g orzechy laskowe
Wskazówki
Klasyczny tort czekoladowy
Klasyczny tort czekoladowy – jest to przepis do którego często wracam. Uwielbiam kremy na bazie gorzkiej czekolady, i również uwielbiam biszkopt czekoladowy.
Jeżeli zatem poszukujecie przepisu na prosty, szybki i tort to jest to właśnie przepis dla was. Ryzyko przebicia kremu jest bardzo niskie, a gorzka czekolada sprawi, że tort nie będzie tak bardzo słodki.
Dodałem również wiśnie do tortu by nieco nadać mu świeżości i przełamać czekoladę. Mam nadzieję, że wypiek będzie dla Was udany.
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptCałe jajka wymieszaj razem z cukrem i zmiksuj na jasną i puszystą masę (miksuj około 5 minut na wysokich obrotach). |
2
Zrobione
|
KremŚmietanę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę, masło oraz cukier. Wstaw do lodówki na 1 godzinę do ostudzenia. |
3
Zrobione
|
WiśnieWiśnie przełóż do garnka i zagotuj (mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliły). Wiśnie powinny puścić sok. Odłóż na bok do ostudzenia. |
4
Zrobione
|
Upieczony biszkopt przekrój na 3 części. Każdą nasącz alkoholem bądź sokiem z wiśni. Na każdym blacie rozprowadź krem oraz rozłóż wiśnie. |
4 Komentarze Ukryj komentarze
Czy na tortownicę o średnicy 26 cm można podwoić składniki na biszkopt ? Czy to bedzie za dużo ciasta ?
Jeżeli lubisz wysokie torty to pewnie że tak. Zrób tylko więcej kremu 🙂
Biszkopt super miękki wyszedł. A czy mogłabym prosić jeszcze o przepis/proporcje na polewę?
Polewę najlepiej zrobić z 150 g gorzkiej czekolady oraz 4 łyżek oleju. Czekoladę rozpuścić i dodać olej. Całość wymieszać i wylać na dobrze schłodzony tort. Wtedy powinna polewa zastygać podczas oblewania.