Składniki
-
250 g mąka pszenna
-
125 g masło
-
0,5 szt. skórka z cytryny
-
0,5 szkl. cukier puder
-
2 szt. żółtko
-
1 szt. białka
-
200 g frużelina wiśniowa
Wskazówki
Walentynki już nadchodzą, czas przygotować coś pysznego swojej drugiej połowie. Frużelina wylała się w taki sposób jakby serce krwawiło … no cóż nie każdy ma Walentynki udane, niektórym serce krwawi w samotności. Ucieczka do słodyczy to nie jest dobre rozwiązanie jednak „czekolada rozumie, czekolada wybacza”.
Kroki
1
Zrobione
|
Wszystkie składniki powinny być zimne, ponieważ ciasto które przygotujesz będzie na bazie kruchego ciasta. Wszystkie składniki poszatkuj nożem na stolnicy, a następnie zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkuj na stolnicy tak aby miała grubość około 0,5 cm. Przy użyciu foremki w kształcie serca powycinaj serduszka. Połowę z nich ponacinaj po prawej stronie (robisz to po to, aby zawartość ciasteczka nie rozsadziła go na bokach) |
2
Zrobione
|
Drugą połowę ciasteczek wysmaruj białkiem, i na środek ponakładaj po 2-3 wisienki z frużeliną. Przykryj je ponacinanymi serduszkami, a następnie przy użyciu widelca podociskaj boki. Na wierzchu również posmaruj ciasteczka białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez około 15 minut aż ładnie zarumienią się na wierzchu. Ciastka na wierzchu można posypać cukrem. |