Składniki
-
250 g margaryna
-
500 g mąka pszenna
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
1,5 szkl. cukier puder
-
0,5 szkl. olej
-
6 szt. jajka
-
2 paczki budyń waniliowy
-
400 g maliny
-
szczypta sól
Wskazówki
Powtarzałem wielokrotnie, że moje ulubione ciasto to pleśniak. Dlatego też wszelkie wariacje związane z tym ciastem są wskazane, jak tylko zobaczyłem tą pyszność, w połączeniu z świeżymi malinami to pomyślałem, że musi to być genialne połączenie. Ciasto nie jest skomplikowane a smakuje przepysznie.
Kroki
1
Zrobione
|
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier puder (1/2 szklanki), żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość wymieszaj najlepiej przy użyciu miksera. Gdy składniki się połączą wyrób je ponownie ręcznie aby powstała większa kula. Ja z takiego ciasta zawsze tworzę wałek ponieważ jest prościej go podzielić. W tej sytuacji musisz to zrobić w proporcji 2/3 i 1/3. Gdy ciasto już będzie podzielone włóż je zawinięte w folię aluminiową do zamrażarki tak na 1 godzinę co najmniej. |
2
Zrobione
|
Po tym czasie większą część ciasta rozprowadź na dnie formy o wymiarach 23x30. Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do ostygnięcia. |
3
Zrobione
|
W osobnej misce ubij na sztywno białka, ciągle miksując dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru pudru. Białka przygotuj w taki sposób jakby miała to być beza. Gdy rozprowadzisz już cały cukier puder dodaj powoli budyń do białek ciągle miksując. Na sam koniec wlewaj powoli oliwę. Najlepiej robić to cieniutką stróżką. |
4
Zrobione
|
Przygotowaną piankę rozprowadź na wystudzonym cieście, a na górę połóż maliny. Na sam koniec wyciągnij mniejszą część ciasta z zamrażarki i rozetrzyj je na górze ciasta, tak aby przykryły maliny. |
5
Zrobione
|
Ciasto piecz w temperaturze 170-180 stopni przez 30 minut. |