A jaki jest Wasz ulubiony mazurek?
Myśląc o tegorocznych świętach, postanowiłem opróżnić nadmierny zapas moich dżemów oraz powideł. Szczerze powiedziawszy średnio lubię dżem, a uwielbiam go robić. Wykorzystałem zatem dżem pomarańczowy oraz kruche ciasto, więc mazurek jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
1
Zrobione
|
Kruche ciastoPrzygotuj kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę oraz sól posiekaj nożem. Kiedy margaryna będzie już drobno posiekana, całość zagnieć. Dodaj żółtko i zimną wodę. Dłońmi wyrób ciasto, aż będzie zbite i nie będzie widać drobinek margaryny oraz mąki. Całe ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na około 2 godziny (ciasto można oczywiście mrozić). |
2
Zrobione
|
Formę o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź kruche ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz około 20-30 minut. Dobrze jest całe ciasto nakłuć widelcem, aby pod spodem nie tworzyły się bąble powietrza. Po upieczeniu ostudź ciasto. |
3
Zrobione
|
NadzienieNa wcześniej przygotowanym kruchym cieście rozsmaruj przecier z dyni. Następnie w garnku podgrzej dżem pomarańczowy, i przetrzyj go przez sito by nie pozostały żadne kawałki pomarańczy. Gorący dżem pomarańczowy wylej na warstwę kruchego ciasta, uprzednio posmarowanego przecierem z dyni. |
4
Zrobione
|
Polewa czekoladowaRozpuść na parze gorzką czekoladę (można dodać łyżeczkę Cointreau, by spotęgować smak pomarańczy). Czekoladę wylej na gotowe kruche ciasto. Na samym końcu udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy. |