Składniki
-
Ciasto
-
150 g masło
-
2 szt. jajka
-
2/3 szkl. cukier
-
2 łyżki jogurt naturalny
-
1/3 szkl. mleko
-
10 g proszek do pieczenia
-
2 szkl. mąka pszenna
-
1/4 szkl. wrzątek
-
Krem
-
250g śmietana 36%
-
250 g mascarpone
-
3 łyżki cukier puder
-
Dodatkowo
-
10 szt. truskawki
-
200 g czarna porzeczka
-
3 łyżki cukier
-
1 łyżeczka agar-agar
Wskazówki
Mufinki z kremem i czarną porzeczką
Dzisiaj przepis dla fanów mufinek jednak tych z bogatym wnętrzem jak i ogromną ilością kremu. Powiem wam, że wcale nie musicie decydować się na nadzienie z czarnej porzeczki, ale możecie również wykorzystać do tego zblendowane truskawki bądź inne owoce. Wystarczy lekko zagotować owoce by się nieco rozpadły (lecz miały nadal wyczuwalne kawałki owoców). Mufinki z kremem i czarną porzeczką będą idealnie pasować na nadchodzące upały. Lekkość kremu i soczystość owoców sprawi, że na pewno nie poprzestaniecie na 1 babeczce.
Ja swoje babeczki uderkowałem kremem na bazie śmietany i mascarpone. Do środka dałem czarne porzeczki i udekorowałem je świeżą truskawką. Oczywiście krem możecie wymienić na taki jak lubicie, lecz moja propozycja jest banalnie prosta i sprawi, że babeczki przygotujecie w mgnieniu oka.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoMiękkie masło utrzyj na jasny puch. Ciągle miksując dodawaj na przemian jajka i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj jogurt naturalny (powinien mieć temperaturę pokojową). Zmiksuj wszystko razem. Dodaj przesiane suche składniki. Następnie wlej mleko w temperaturze pokojowej i na koniec dodaj wrzątek. |
2
Zrobione
|
Formę do mufinek wyłóź papilotkami. Wypełnij każdą z nich do 2/3 wysokości (najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego). |
3
Zrobione
|
NadzienieCzarną porzeczkę zagotuj z cukrem (gotuj przez około 5 minut aż owoce puszczą sok i nieco się rozgotują). Dodaj agar-agar do owoców i gotuj przez około 3 minuty. |
4
Zrobione
|
W upieczonych babeczkach wydryluj dziurkę. Możesz to zrobić przy pomocy tylki bądź drylownicy do jabłek. Dziurka nie powinna przechodzić na wylot lecz dochodzić do połowy mufinki. |
5
Zrobione
|
KremŚmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. |