0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
3 szkl. mąka pszenna
1.5 szkl. cukier
2.5 łyżeczki proszek do pieczenia
3 szt. jajka
200 g jogurt naturalny
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
3/4 szkl. olej
500 g rabarbar
Kruche ciasto
200 g mąka pszenna
120 g masło
1 szt. żółtko
50 g cukier

Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem

Jeżeli nie lubicie rabarbaru poszukajcie w sklepie innych owoców również świetnie się nadadzą.

  • 80 minut
  • Porcji 16
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto

  • Kruche ciasto

Wskazówki

Udostępnij

Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem

Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem to chyba moje ulubione ciasto, w ogóle uwielbiam wszelkie ciasta z owocami! Po co się upychać kremem gdy takie pyszności są dostępne na wyciągnięcie ręki.

Jednak zanim przejdziemy do przepisu chciałbym rozwiać parę wątpliwości. Czy rabarbar szkodzi?

Rabarbar zawiera w sobie kwas szczawiowy w związku z czym może dojść do rozwoju kamicy nerkowej, oraz wypłukania wapna z kości. Jednak szczawiany zawiera również szpinak jak i figi. Problem tkwi w tym, że to niestety przecudowny rabarbar ma złą renomę 🙁

Jednak pomimo wszystko rabarbar ma również pozytywny wpływ na nasz organizm. Rabarbar jest bogaty w witaminę C,E oraz A. Dostarczamy do naszego organizmu sporo fosforu i potasu, jest bogaty w błonnik no i ma działanie również przeczyszczające. Jeżeli zatem zdecydujecie się na detox to detox z ciastem rabarbarowym jak znalazł 😀

W internecie znajdziecie też informację o tym, że rabarbar szkodzi mężczyznom, po części jest to prawda ponieważ obniża on ilość testosteronu w organizmie.

Rabarbar posiada również właściwości antyrakowe, antyalergiczne i wpływa korzystnie na funkcjowanie układu krwionośnego.

Czy dalej się obawiacie rabarbaru? Jeżeli tak to zamieńcie go na truskawki :))

(Visited 832 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Składniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i pourywaj na wierzch kawałki ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 minut.

2
Zrobione

Ciasto jogurtowe

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie.

3
Zrobione

W osobnej misce zmiksuj razem jajka, cukier, jogurt naturalny oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj całość przez około 5 minut.
Gdy składniki się już połączą dodaj przesiany mix.
Cały czas miksując całość wlewaj cienkim strumieniem olej. Zmiksuj do momentu aż składniki się połączą.

4
Zrobione

Rabarbar dobrze umyj by pozbyć się piachu. Pokrój go w 1 cm kostkę i zasyp cukrem by puścił soki. Ja zasypałem go 3 łyżkami cukru, jeżeli preferujecie bardziej kwaskowate ciasto dajcie tylko 1 łyżkę.
Wysyp rabarbar na wcześniej podpieczone kruche ciasto i na koniec wylej przygotowaną masę z ciasta.

5
Zrobione

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją termoobieg i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia. Obkrój je w koło nożem i na wierzch połóż talerzyk i obróć ciasto do góry nogami, powinno swobodnie wyjść.
Ciasto podawaj dobrze posypane cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tort komunijny
poprzendi
Tort komunijny
Tort candy
następny
Tort Candy
Tort komunijny
poprzendi
Tort komunijny
Tort candy
następny
Tort Candy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here