Składniki
-
Ciasto
-
2,5 szkl. orzechy włoskiedrobno posiekane
-
3/4 szkl. cukier
-
5 szt. żółtko
-
5 szt. białka
-
1 łyżka kakao
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
2 łyżki bułka tarta
-
Polewa czekoladowa
-
2 łyżeczki kakao
-
2 łyżki masło
-
2 łyżki cukier
-
2 łyżeczki żelatyna
-
2 łyżki zimna woda
-
Dodatkowo
-
5 łyżek nutella
Wskazówki
Ciasto stare, prawdopodobnie z kuchni staropolskiej. Jednak przepis nieco zmodyfikowany, by było nieco nowocześniej i bardziej fit. Cukru zbyt wiele w cieście nie ma, a jest chyba gluten free (bo bez mąki) – posiada bułkę tartą a ta chyba ma gluten? W każdym bądź razie ciasto bardzo szybkie i proste do wykonania.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoŻółtka ubij w mikserze z cukrem. W osobnej misce wymieszaj orzechy, bułkę tartą oraz kakao. Gdy żółtka będą już puszyste i jasne dodaj mieszankę z orzechami. Dodaj ekstrakt waniliowy i cały czas miksuj. W osobnej misce ubij białka i dodaj je do masy z żółtek i wszystko delikatnie wymieszaj aby masa połączyła się w jednolitą konsystencję. Przełóż ciasto do formowy o średnicy 21 cm, która uprzednio była wysmarowana tłuszczem oraz bułką tartą. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. |
2
Zrobione
|
Ciasto jak ostygnie przekrój i przełóż nutellą. |
3
Zrobione
|
Polewa czekoladowaW szklance rozpuść żelatynę razem z zimną wodą i odstaw na 5 min. W niewielkim garnuszku rozpuść masło z dodatkiem cukru i kakao. Na sam koniec dodaj żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Zimne ciasto polej czekoladą. |