Trochę zdrowia w naszych posiłkach zawsze można przemycić.
Jagodowe szaleństwo powoli się już zaczyna.Co do tego ciasta to przyznam się szczerze, że nawet mi zasmakowało, pomimo swych właściwości fitness. Zawsze uważałem, i chyba nie zmienię zdania że to co jest zdrowe jest mniej smaczne niż te kaloryczne ciasta od babci. Jednak można się nieco połasić, na chwilę przyjemności nawet jeżeli jesteście na diecie. Poniżej wersja nie koniecznie wegańska, ale raczej dietetyczna.
1
Zrobione
|
W średniej misce wymieszaj jagody z mąką ziemniaczaną oraz syropem klonowym. Powinny wszystkie składniki ładnie się połączyć. |
2
Zrobione
|
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, miód oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej kokosowy (olej kokosowy w temperaturze 25 stopni nabiera już płynną konsystencję). Ciasto wyrób dokładnie palcami. Podziel je na 2 części. |
3
Zrobione
|
Blachę do tarty wyłóż połową ciasta, na wierzchu rozłóż jagody, a następnie na samej górze z pozostałego ciasta stwórz kruszonkę. Posyp górę również posiekanymi orzechami pekan. Forma tarty to około 23 cm średnicy, a ciasto powinno się piec przez około 40 min w temperaturze 170 stopni. Jednak po 20 min należy je już przykryć folią aluminiową aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. |