0 0
Pączki świderki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
500 g mąka pszenna
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
60 g cukier
70 g masło
1 szkl. mleko
1 szt. białka
5 szt. żółtko
50 g drożdże świeże
Polewa
100 g cukier puder
20 g zimna woda
4 łyżki wiórki kokosowe
Do smażenia
800 g smalec

Pączki świderki

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Polewa

  • Do smażenia

Wskazówki

Udostępnij

Pączki świderki

Tłusty czwartek już minął, ale kto powiedział, że pączki można jeść tylko w ten dzień?

Zatem jaka była historia tych pączków… nigdy nie pozwalam by ciasto mnie pokonało xD te pączki wyszły nieco kapryśne, wiec tak długo powtarzałem ten przepis aż udało mi się przygotować coś pysznego i z gotową recepturą specjalnie dla Was.

Pączki świderki, to trochę smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak w SPOŁEM koło mieszkania od mojej babci była piekarnika z takimi cudeńkami. Dodatkowo mieli jeszcze pyszne amerykany!

Zatem zacznijmy smażenie kolejnej partii pączków.

(Visited 1 323 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ucieraj tak długo aż nabiorą konsystencji wodnistej. Drożdże zalej 1/4 szklanki letniego mleka, dodaj łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2
Zrobione

W dużej misce utrzyj cukier razem z żółtkami. Ciągle miksując wlej letnie mleko a następnie roztopione masło. Dodaj przesianą mąkę oraz zaczyn z drożdży. Wyrób ciasto i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

3
Zrobione

Wyrośnięcie ciasto wyrób jeszcze raz. Podziel je na kawałki o wadze około 80 g. Z każdego kawałka uformuj rulon, i posmaruj brzegi białkiem. Zwiń końce ciasta w spiralę. Odstaw na bok i przykryj ręcznikiem. Ciasto powinno wyrastać jeszcze z 30 minut.

4
Zrobione

W rondlu rozgrzej smalec do temperatury 170 stopni i wrzucaj po 2 świderki smażąc po 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone świderki przełóż na ręcznik papierowy i poczekaj chwilę aż ciasto pozbędzie się nadmiaru tłuszczu.

5
Zrobione

Polewa

Cukier puder wymieszaj razem z wodą i posmaruj świderki z wierzchu lukrem i obsyp kokosem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pączki gniazdka
następny
Rogale makowe
poprzendi
Pączki gniazdka
następny
Rogale makowe

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here