Składniki
-
Ciasto
-
500 g mąka pszenna
-
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
-
60 g cukier
-
70 g masło
-
1 szkl. mleko
-
1 szt. białka
-
5 szt. żółtko
-
50 g drożdże świeże
-
Polewa
-
100 g cukier puder
-
20 g zimna woda
-
4 łyżki wiórki kokosowe
-
Do smażenia
-
800 g smalec
Wskazówki
Pączki świderki
Tłusty czwartek już minął, ale kto powiedział, że pączki można jeść tylko w ten dzień?
Zatem jaka była historia tych pączków… nigdy nie pozwalam by ciasto mnie pokonało xD te pączki wyszły nieco kapryśne, wiec tak długo powtarzałem ten przepis aż udało mi się przygotować coś pysznego i z gotową recepturą specjalnie dla Was.
Pączki świderki, to trochę smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak w SPOŁEM koło mieszkania od mojej babci była piekarnika z takimi cudeńkami. Dodatkowo mieli jeszcze pyszne amerykany!
Zatem zacznijmy smażenie kolejnej partii pączków.
Kroki
1
Zrobione
|
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ucieraj tak długo aż nabiorą konsystencji wodnistej. Drożdże zalej 1/4 szklanki letniego mleka, dodaj łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
2
Zrobione
|
W dużej misce utrzyj cukier razem z żółtkami. Ciągle miksując wlej letnie mleko a następnie roztopione masło. Dodaj przesianą mąkę oraz zaczyn z drożdży. Wyrób ciasto i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. |
3
Zrobione
|
Wyrośnięcie ciasto wyrób jeszcze raz. Podziel je na kawałki o wadze około 80 g. Z każdego kawałka uformuj rulon, i posmaruj brzegi białkiem. Zwiń końce ciasta w spiralę. Odstaw na bok i przykryj ręcznikiem. Ciasto powinno wyrastać jeszcze z 30 minut. |
4
Zrobione
|
W rondlu rozgrzej smalec do temperatury 170 stopni i wrzucaj po 2 świderki smażąc po 2-3 minuty z każdej strony. |
5
Zrobione
|
PolewaCukier puder wymieszaj razem z wodą i posmaruj świderki z wierzchu lukrem i obsyp kokosem. |